Pityriasis rosea - Pitirijaza

 

Pityriasis rosea - posljedica pada imuniteta

#pitirijaza

Sarkoidoza - bolest snježne pahulje 

 

Pityriasis rosea je upalna bolest obilježena difuznim ljuskavim papulama ili plakovima. Liječenje obično nije potrebno.

 

Pityriasis rosea (PR) se najčešće pojavljuje u dobi između 10 i 35 godina. Češće pogađa žene a vršnu incidenciju ima u hladnim mjesecima u umjerenoj klimi. Uzrok može biti virusna infekcija.

 

Simptomi i znakovi

Bolest klasično započinje jednom, primarnom, glasničkom promjenom promjera 2–10 cm koja se pojavljuje na trupu ili proksimalnim dijelovima ekstermiteta. Za 7–14 dana slijedi generalizirana centripetalna pojava ružičastih do smećkastih ovalnih papula i plakova promjera od 0,5–2 cm. Promjene imaju ljuskavi, blago izdignuti rub (okovratnik, colarette) i sliče na tineu corporis. Većina se bolesnika tuži na svrbež, neki na vrlo jaki. U crnaca, djece i trudnica mogu prevladavati papule bez ili s malo ljuskanja; ružičasta ili smećkasta boja nije očita u crnaca; crnci također češće imaju obrnutu PR (promjene u aksilama ili preponi koje se šire centrifugalno). Klasično se promjene orijentiraju uzduž kožnih linija, dajući PR raspodjelu poput Božićnog drvca, kad se na leđima pojave brojne promjene. U manjine bolesnika promjenama prethode prodromi malaksalosti i glavobolje.

 

Dijagnoza

Dijagnoza se zasniva na kliničkoj slici i raspodjeli. Diferencijalna dijagnoza uključuje tineu corporis, tineu versicolor, osipe od lijekova, psorijazu, parapsorijazu, pityriasis lichenoides chronicu, lichen planus i sekundarni stadij sifilisa. Serološko testiranje na sifilis je indicirano kad su zahvaćeni dlanovi i tabani, kad se glasnička promjena ne vidi ili kad se promjene pojave neuobičajenim redoslijedom ili raspodjelom.

 

Liječenje

Liječenje nije potrebno, jer se promjena obično povlači za 5 tj. a recidivi su rijetki. Umjetna ili prirodna sunčeva svjetlost može ubrzati rezoluciju. Liječenje svrbeža lokalnom primjenom kortikosteroida, oralnom primjenom antihistaminika ili drugim lokalnim postupcima se može provoditi prema potrebi.

 

Izvor: http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/dermatologija/psorijaza-i-bolesti-pracene-ljuskanjem/pityriasis-rosea

Rating: 5 stars
1 vote