Nesanica (insomnia) i kortikosteroidi

 

Koliko Vas pati od nesanice i PPTD-a (pretjerana pospanost danju).

Nesanica je česta nuspojava pacijenata koji su pod terapijom steroida (anaboličnih i kortikosteroida).

 

Ako je samo nesanica, dobro je jer su ovo još neke od nuspojava kortikosteroida:

-Bol u mišićima
-Crvenilo kože, osip
-Usporeno zarastanje rana
-Promjene raspoloženja
-Promjena razine šećera
-Slabost u mišićima
-Oslabljivanje imuniteta
-Čir na želucu
-Depresija i anksioznost :O :O :O 

 

Što se zapravo događa?

-Uobičajeni simptomi poremećaja rada nadbubrežne žlijezde (glandula suprarenalis) izravno utječu na gore navedene simptome. Upravo su to isti oni simptomi koji upućuju na neravnotežu u lučenju hormona i povišen kortizol.

-Dugotrajnim unosom kortikosteroida se poremećuje rad nadbubrežne žlijezde koja dolazi do točke iscrpljenosti i gubi se balans. 

Prije nego opišemo njezine hormone i utjecaj steroida, zamislite uzimanje tih lijekova kao da na automobilu skinete sve filtere, blokade i limitatore i stavite gas i performanse na maksimum. Koliko će dugo motor izdržati taj tempo?

-I kod zdravih ljudi je sve učestaliji slučaj Sindroma Umora nadbubrežne žlijezde.

Do toga dolazi zbog stresa, ubrzanog života, poremećaja bioritma i pojačanog tonusa "stanja pripravnosti".

 

Krenimo...

 

Hormone kore nadbubrežnih žlijezda nazivamo zajedničkim imenom kortikosteroidi, koji se prema biološkim karakteristikama dijele u tri grupe (glukokortikoidi, mineralokortikoidi, spolni steroidi.)

 

GLUKOKORTIKOIDI - najvažniji i najzastupljeniji je kortizol (hidrokortizon) koji djeluje na metabolizam ugljikohidrata (glukoze), bjelančevina i masti. Pojačano se luči u stanjima stresa.

 

MINERALOKORTIKOIDI - aldosteron, koji kontrolira metabolizam vode i soli.

 

SPOLNI STEROIDI - androgeni, estrogeni i progesteron, koji se izlučuju u malim količinama, a najvećim dijelom stvaraju u spolnim žlijezdama.

 

Povećana razina kortizola tijekom duljeg razdoblja iscrpljuje nadbubrežne žlijezde. Zato što one više ne mogu proizvesti toliko hormona „koliko im mi stresa svakodnevno serviramo“, dolazi do poremećaja u metabolizmu ugljikohidrata, masti, bjelančevina i elektrolita, kao i do promjena u tkivu same žlijezde ili njezina uvećanja (hiperplazija).  

 

Najčešći učinci kortizola na metabolizam:

- suprotno inzulinu, sprječava iskorištavanje glukoze u stanicama pa dolazi do povećane koncentracije glukoze u krvi (hiperglikemija)

- pojačano je stvaranje glukoze iz aminokiselina u jetri (glukoneogeneza)

- smanjena je proizvodnja (biosinteza) bjelančevina u stanicama, posebno u mišićima, kostima i limfnim organima

- potiče se razgradnja proteina u mišićima i kostima, što dovodi do gubitka mišićne mase i ubrzava osteoporozu, smanjuje se razina proteina u tkivima, a povećava u krvi i jetri. 

 

Budući da su proteini građeni od aminokiselina, njihov pojačan priljev jetra iskorištava za stvaranje glukoze. Zbog pojačanoga gubljenja proteina dolazi do smanjenja mišićne snage i mišićne slabosti. 

 

Osteoporoza je rezultat povećane resorpcije kosti, smanjene aktivnosti stanica koje izgrađuju kost (osteoblasta) i smanjenih zaliha kalcija. Lučenje kalcija mokraćom se povećava pa mogu nastati i bubrežni kamenci.

 

- ubrzava se mobilizacija masnih kiselina iz potkožnog masnog tkiva, što dovodi do povećanja koncentracije slobodnih masnih kiselina u krvi, nagomilavanja masnog tkiva na trupu i vratu te oko potrbušnice i unutarnjih organa (centralna ili trbušna debljina).

 

Izvori: https://www.vasezdravlje.com/bolesti-i-stanja/kortizol-u-podlozi-metabolickog-poremecaja

Nesanica i loš san

 

Nemogućnost spavanja ili dubokog sna čest je simptom kronične upalne bolesti i može se pogoršati tijekom razdoblja imunopatologije . Miran san može pomoći pacijentu da se nosi s drugim simptomima. Noću nije potrebno mirno naspavati. Zapravo, ako pacijent može, spavanje tijekom dana može mu ili njoj dati dovoljno energije za obavljanje svih obaveza za taj dan.

 

Upravljanje nesanicom

Održavajte rutinu – uspostavite redovitu dnevnu rutinu, ustajanje u isto vrijeme i povlačenje u isto vrijeme.

Odrijemajte u ranim poslijepodnevnim satima – ako je noćni san kratak, odrijemajte popodne kada postoji prirodno razdoblje povećane pospanosti. Nije sramota odrijemati.

Vježbajte tehnike opuštanja – radite tehnike opuštanja 30 do 60 minuta, koje mogu biti korisne čak i ako ne spavate.

Učinite spavaću sobu potpuno crnom – nemojte koristiti noćna svjetla i pobrinite se da prozori spavaće sobe budu potpuno nepropustljivi za svjetlo.

Uklonite TV iz spavaće sobe i izbjegavajte svjetlo nakon određenog vremena – Prema nedavnoj studiji, izloženost električnom svjetlu između sumraka i vremena za spavanje snažno potiskuje razinu melatonina i može utjecati na fiziološke procese regulirane signalizacijom melatonina, kao što su pospanost, termoregulacija, krvni tlak i homeostaze glukoze. 1)

Lijekovi za spavanje

Glavni članak: Lijekovi za spavanje

 

Pacijenti koji razmatraju Marshallov protokol (MP) možda već uzimaju lijekove koji im pomažu poboljšati san. Niti jedan lijek za spavanje nije izričito kontraindiciran prema Marshallovom protokolu. Treba ih smatrati privremenim palijativnim pomoćnicima i koristiti ih razumno samo prema potrebi.

 

Poput mnogih lijekova, lijekovi za spavanje mogu djelovati imunomodulatorno, ponekad na načine koji tek trebamo u potpunosti razumjeti. Iako je krajnji cilj nekoga tko koristi lijekove za spavanje prekinuti njihovu upotrebu, stalan san minimalne kvalitete je neophodan. U onoj mjeri u kojoj lijekovi za spavanje mogu pomoći MP pacijentima u postizanju boljeg sna, oni nisu kontraindicirani.

 

Izvor: https://mpkb.org/home/symptoms/neurological/sleep

Rating: 5 stars
2 votes

Create Your Own Website With Webador