Hipoksija, hipoksemija i terapija kisikom

Terapija kisikom

Bolesti koje zahvaćaju pluća, kao što je sarkoidoza , utječu loše na sposobnost osobe da normalno diše. Posljedica toga je smanjen unos kisika u organizam. Simptomi su umor, mršavljenje, slabiji apetit, vrtoglavice, malaksalost i zaduha pri naporu ili bez napora. Niske razine kisika u krvi često dovode do stanja koje se naziva hipoksemija. 

Razine se mjere uređajem za mjerenje saturacije (SpO²).

 

Terapija kisikom koristi komprimirani kisik, spremnik tekućeg kisika (boca) ili pumpu koncentratora kisika (aparat) za potiskivanje dodatnog kisika izravno u pacijentova pluća koji se pacijentu isporučuje kroz dišne organe (maskom za lice ili putem cijevi za disanje umetnutu u dišne puteve).

Ova terapija nikako nije lijek za sarkoidozu, već siguran i učinkovit tretman koji može pomoći u ublažavanju navedenih simptomima bolesti i usporavanju ili spriječavanju progresivnog oštećenja organa.

Manjak hemoglobina utječe na oštećenje svih organa, tj. čitavog organizma.

Zasićenost kisikom (sO2) odnosi se na postotak količine kisika u krvi. Između ostalog, daje informacije o funkcionalnom kapacitetu pluća i učinkovitosti transporta kisika u krvi. Zasićenost kisikom može se odrediti ili izvan tijela putem pulsne oksimetrije ili invazivno uz pomoć plinske analize krvi. više o saturaciji


Uređaji za mjerenje saturacije se mogu kupiti zasebno ili integrirano.
Najčešće su uređaji integrirani u mobitel ili u pametne satove.
Tehnologija mjerenja je jednostavna! 
Pozicija mjerenja je na kažiprstu (digitus index) u kojem je tik do kože kapilarna periferija krvotoka. Ako su eritrociti opskrbljeni s dovoljno hemoglobina, to znači da je izmjena kisika aktivna, a ta aktivnost se vidi u kapilarnom pulsiranju.
Uređaj koristeći optičku zraku (čija se svjetlost odbija od kapilara na senzor) zapravo mjeri broj tog pulsiranja u jedinici vremena. Rezultati su u postocima, a normala je od 92% do 100%. 

Nuspojave terapije kisikom

 

Dugotrajna terapija kisikom može isušiti dišne putove, što dovodi do iritacije i slabe upale. To se može liječiti lijekovima kao što su fiziološke otopine i gelovi koji vlaže dišne putove.

 

Dovedeni kisik također može usporiti brzinu disanja osobe, što zauzvrat može uzrokovati potrebu za većom dozom kisika ili smrt. Pacijenti se uvijek trebaju posavjetovati s liječnikom prije promjene razine ili doze primijenjene terapije kisikom.


Upozorenje: 

-Aparat s kisikom se ne preporučuje koristiti preko noći radi opasnosti od gušenja. Budući da organizam za vrijeme sna dobiva dovoljno kisika, pluća mogu prestati s radom što uključuje izbacivanje ugljičnog dioksida, a to dovodi do gušenja.

-aparat s kisikom zbog opasnosti od eksplozije mora biti udaljen od izvora žarenja kao što su npr peći, cigareta ili iskrenja neispravne utičnice.

 

Dino-Josip Ključarić,mag.theol. 

Rating: 0 stars
0 votes