SARKOIDNI ARTRITIS

1. Akutni

U velikoj većini slučajeva, akutni sarkoidni artritis ima benigni, samoograničeni tijek, s minimalnim ili nikakvim razaranjem zglobova. Prosječno trajanje simptoma je otprilike 2 do 3 mjeseca, a većina pacijenata uđe u remisiju za 6 mjeseci nakon što su primili nesteroidne protuupalne lijekove ili steroide.

Akutni sarkoidni artritis često se javlja u kontekstu Löfgrenovog sindroma, koji se definira kao trijas nodoznog eritema, bilateralne hilarne limfadenopatije i prisutnosti artritisa ili artralgije. U nekim je studijama zabilježena sezonska povezanost između početne pojave akutnog sarkoidnog artritisa. Dokazi upućuju na to da su početne pojave grupirane u proljeće, što je značajna razlika u odnosu na druge artritise, koji se obično javljaju jednako tijekom cijele godine.

2. Kronični sarkoidni artritis

-tipično se javlja u okruženju sistemske sarkoidoze. Kronični sarkoidni artritis obično zahvaća koljena, gležnjeve, zapešća, ruke i/ili stopala. Razaranje zgloba ili Jaccoud deformacija, kada se dogodi, posljedica je uporne upale. Također mogu biti prisutni izljevi iz zglobova, sinovitis ili čak nodularna proliferacija sinovije koja se predstavlja kao intraartikularna masa koljena. Diferencijalna dijagnoza kroničnog sarkoidnog artritisa uključuje reaktivni artritis i reumatoidni artritis, što treba uzeti u obzir, osobito ako postoji simetrična bolest i povišeni reumatoidni faktor. Analiza sinovijalne tekućine tipično otkriva blaži upalni infiltrat kod sarkoidnog artritisa nego kod reumatoidnog artritisa ili infektivnog artritisa, iako ponekad može biti potrebna sinovijalna biopsija da se definitivno razlikuje reumatoidni artritis od sarkoidnog artritisa.

 


SARKOIDNI ARTRITIS

Avatar Janet Stewart, MSc

Janet Stewart, MSc | 10. ožujka 2017

 

Nova studija koja istražuje učestalost i karakteristike sarkoidne artropatije, u kojoj je sarkoidoza popraćena bolešću zglobova, otkrila je da većina pacijenata sa sarkoidozom također ima sarkoidni artritis.

 

Studija " Kliničke karakteristike sarkoidne artropatije temeljene na prospektivnoj kohortnoj studiji " objavljena je u časopisu Therapeutic Advances in Musculoskeletal Disease .

 

Uzrok sarkoidoze je nepoznat, ali uključuje abnormalnu aktivaciju imunološkog sustava koja uzrokuje nastanak granuloma (granulomi su skupine bijelih krvnih stanica koje se nazivaju makrofagi u tkivima), koji mogu zahvatiti različite dijelove tijela, uzrokujući niz simptoma u različitim pacijenata. Sarkoidni artritis (artritis je bolna upala zglobova) javlja se u nekim slučajevima sarkoidoze.

 

Sarkoidoza je obično teža kod afroameričke populacije u SAD nego kod bijele populacije, a također je i češća (35,5 u odnosu na 10,9 na 100 000 ljudi).

 

Studija je uključila 114 bolesnika (36 muškaraca) sa sarkoidozom; 106 od ovih pacijenata imalo je bolove u zglobovima. Sarkoidni artritis dijagnosticiran je kod 71 bolesnika, uglavnom sa zahvaćenošću dva do četiri zgloba (oligoartritis). Jedanaest pacijenata imalo je i druge reumatske bolesti (bolesti koje zahvaćaju zglobove ili vezivno tkivo).

 

Kod većine pacijenata (78,9%) artritis je nestao unutar šest tjedana. Većina bolesnika liječena je nesteroidnim protuupalnim lijekovima ili oralnim lijekovima na bazi steroida, kratko vrijeme. Artritis koji je trajao više od šest tjedana prijavljen je u 24 (21,1%) bolesnika.

 

„Akutni sarkoidni artritis zabilježen je u 71 (62,3%) bolesnika, dok se kronični artritis pojavio u 24 (21,1%) bolesnika. Oligoartritis je bio najčešći obrazac zahvaćenosti zglobova, a bilateralni artritis gležnja bio je istaknuta značajka. Prognoza sarkoidne artropatije općenito je bila povoljna, budući da se artritis povukao u roku od šest tjedana kod većine pacijenata,” napisali su autori.

 

Artritis se češće javljao kod žena. Također se češće javljao u bolesnika s nodoznim eritemom, još jednim stanjem koje je primijećeno kod 53 bolesnika koje uključuje crvene kvržice na potkoljenicama.

 

Upalni artritis javlja se kod većine pacijenata sa sarkoidozom. Akutni artritis s bilateralnim zahvaćanjem gležnja je najčešći obrazac sarkoidne artropatije. Sarkoidoza može oponašati mnoge primarne reumatske bolesti ili može koegzistirati s njima.” zaključio je tim, dodajući da bi se dijagnoza sarkoidne artropatije trebala razmotriti kada pacijenti sa sarkoidozom imaju pritužbi koje se tiču njihovog mišićno-koštanog sustava.

Rating: 0 stars
0 votes

Create Your Own Website With Webador