Seboreični dermatitis

 

Dr. César Bimbi predstavlja slučaj u kojem sarkoidoza imitira seborični dermatitis. Analizom dermatitisa dijagnosticirana je sarkoidoza. 

Dobro je poznato da je kvaliteta kože zrcalo imuniteta, stoga ovo nije neobično za tako opaku autoimunu bolest.

 

Pročitajte prijevod izdvojenog dijela članka!

SARKOIDOZA IMITIRA SEBOROIČNI DERMATITIS

JOŠ JEDAN SLUČAJ SHERLOCKIANSKE DERMATOLOGIJE

  

...kožna sarkoidoza se smatra među "velikim imitatorima" udermatologija.

 

Nodozni eritem tipičan je nespecifičan lezija kože i često je povezana s akutnom prezentacijom i općenito nagovještava dobru prognozu.  

Papule, plakovi, čvorovi, lupus pernio i infiltracija ožiljaka među ostalima su specifične prezentacije i uglavnom imaju tendenciju da budu kronični stoga je liječenje obavezno.

  

Drugi oblici prezentacije 

- diferencijalne dijagnoze uključuju granulomatoznu rozaceu;

- akne;  

- benigni tumori dodatka;  

- psorijaza

- lichen planus,

- numularni ekcem, 

- diskoidni eritematozni lupus, 

- granulom

- anularni kožni T-stanični limfom,

- sekundarni sifilis,

- Kaposijev sarkom, 

- lupus pernio 

- diskoidni eritematozni lupus,

- ožiljna furunkuloza,

- celulitis 

- upalni panikulitis 

 

Izvješće o slučaju

 Pacijentica stara 28 godina javila se s diskretnom i izolirano 5mm infiltriranom papulom na obrvi koja je imalapočetak oko 6 mjeseci.

 Pregled kože otkrio je prisutnost još jednog asimptomatska infiltrirana papula boje želea od jabuke na lijevoj podlaktici.     

 Punch biopsija je nastavljena i prikazana... konfluentni nekazeozni granulomi s epiteloidnim stanicama i malo limfocita, s negativnim markerom na tuberkulozu i gljivice. Pokrenuto je kliničko ispitivanje.  Kad su je prvi put pitali, odgovorila je negativno u pogledu respiratornih simptoma, ali slijedeći daljnjim ispitivanjem sjetila se upornog suhog kašlja i dispneja nakon napora koja se događala tijekom razdoblja od nekoliko mjeseci. Njezina prošla povijest bolesti, osobna, profesionalna, a obiteljske povijesti bile su beznačajne. Periferni limfni čvorovi nisu povećani. 

Klinički pregled kardiovaskularnog, dišnog i neurološkog sustava normalan. Hematološka i biokemijska jetra i bubrezi funkcionalni testovi bili su normalni, ali je kalcij u mokraći bio neznatno povećan.

 

 ***

 

  Sažetak

  Čak i sićušni odvratni kožni znakovi mogu na kraju otkriti sustavne bolesti, što omogućuje brz početak liječenja i bolju prognozu.  

 Ovdje prikazujemo slučaj 28-godišnje pacijentice koja je došla u ordinaciju žaleći se na „manju iritaciju” na lijevoj obrvi koja je diskretna i asimptomatska 5 mm infiltrirana  papula boje želea od jabuke koja se pojavila prije 6 mjeseci. Biopsija druge slične lezije otkrivene na lijevoj podlaktici pokazao je granulomatozne karakteristike sarkoidoze.

U naknadnom sustavnom ispitivanju, prisutnost sarkoidoze u drugim organima pokazala se pozitivnom kao stadij II plućne sarkoidoze, a također i s retikulo-endotelnim zahvaćanjem koje se očituje povećanim medijastinalnim limfnim čvorovima.

 

Ovaj slučaj naglašava kožu kao zrcalo unutarnje multisistemske bolesti, kao i važnost istraživanja čak i malih i diskretnih lezije pažljivo i dubinski.

 

  Ključne riječi: sarkoidoza; diferencijalna dijagnoza; seboreični dermatitis

  

Autor: César Bimbi

  Član dermatološkog odbora Državnog medicinskog vijeća Rio Grande do Sul

  Brazil, Brazilsko dermatološko društvo

  Autor za dopisivanje: dr. César Bimbi cbimbi@terra.com.br

Rating: 5 stars
1 vote

Create Your Own Website With Webador