KALCIJ I VITAMIN D I GRANULOMI

GRANULOMI I MAKROFAGI

Granulomi su karakteristični znakovi simptomatske sarkoidoze.
To su relativno male upaljene stanične skupine s intenzivnom proliferativnom aktivnošću.

Općenito, granulomatozne lezije nepogrešivo razlikuju sarkoidozu.
Laboratorijskim pregledom granulom se sastoji
od središnjeg i perifernog područja:

U bolesnika sa sarkoidozom, granulomi sadrže stanice koje se nazivaju makrofagi. Makrofagi mogu imati enzim 1-alfa-hidroksilazu koji pretvara vitamin D u njegov konačni aktivni proizvod, koji zatim djeluje na povećanje razine kalcija u krvi i/ili urinu. Oko 5 posto pacijenata sa sarkoidozom ima povišenu razinu kalcija u krvi, a oko 15 posto ima povišenu razinu kalcija u mokraći. Kronično povišene razine kalcija mogu povećati rizik od razvoja bubrežnih kamenaca, mogu utjecati na funkciju bubrega i oslabiti kosti.

Makrofagi luče aktivator plazminogena, važan u sustavu zgrušavanja.

Što su makrofagi?

 

Makrofagi su vrsta leukocitnih stanica čovjekova tijela (i životinjskog), koja je mikroskopski veća od neutrofilnih leukocita i čija je osnovna zadaća čišćenje organizma od otpadnih tvari i borba protiv stranih tvari (antigena). Nastaju od monocita krvi, koji pak nastaju u koštanoj srži i karakterističnih su morfoloških obilježja.[1] Makrofagi su, nažalost, zaslužni za antrakozu i azbestozu, jer oni se kemotačtički gibaju prema upalnim interleukinima (npr. IL-1) i područjima upale i "jedu" (grč. fagein>fag - jesti) strane čestice, pa nastaje plućna antrakoza (ne uspjevaju razgraditi sadržaj). Nažalost, sudjeluju i u procesu ateroskleroze ("pjenušave stanice"). Nalaze se kao sastavni dio u mnogim organima.

 

Makrofagi luče aktivator plazminogena, važan u sustavu zgrušavanja krvi; luče serinske protaze i druge enzime, razne interleukine i tumor nekrozni fakrot alfu (TNF-alfa). Također luči i čimbenike koji aktiviraju neke procese, npr. proces stvaranja trombocita lučenjem PDGF (eng. plateled derived growth factor), luči čimenik rasta GF (eng. growth factor) i NO (dušikov monoksid), koji je važan za mnoge procese u ljudskom organizmu.


Za neke pacijente sa sarkoidozom važno je uzeti u obzir razinu kalcija i vitamina D.

 

Što su kalcij i vitamin D?

Kalcij je mineral koji čini naše kosti i neophodan je za zdrav kostur.

Razinu kalcija regulira vitamin D, koji proizvodimo u našoj koži korištenjem sunčeve svjetlosti, a unosimo ga hranom poput masne ribe.

Niske razine kalcija i vitamina D mogu doprinijeti osteoporozi (stanjenju kostiju) što je uobičajeno kako starimo. Određeni lijekovi doprinose osteoporozi, uključujući kortikosteroide, koji se često koriste za liječenje sarkoidoze.

Previše kalcija ili vitamina D može biti loša stvar.

Visoke razine kalcija mogu uzrokovati bolove u želucu, zatvor, zbunjenost i povremeno oštećenje bubrega.

Za većinu ljudi, dodaci kalcija i vitamina D vrlo su sigurni, ali za neke osobe sa sarkoidozom postoji rizik da suplementi povećaju razinu kalcija i vitamina D u krvi.

Što uzrokuje visoku razinu kalcija u krvi kod sarkoidoze?

 

Sarkoidoza je stanje u kojem se kvržice (čvorići) zvane granulomi razvijaju na različitim mjestima u vašem tijelu. Ovi granulomi se sastoje od nakupina stanica uključenih u upalu. Ako se u nekom organu stvori mnogo granuloma, to može spriječiti da taj organ pravilno radi.

Aktivirane stanice unutar sarkoidnih granuloma povećavaju aktivnost enzima (1a-hidroksilaze) koji pretvara neaktivni vitamin D (25-hidroksi vitamin D) u njegov aktivni oblik (1,25-dihidroksi vitamin D).

Ovaj aktivni oblik vitamina D neophodan je u pomaganju tijelu da apsorbira i koristi kalcij;zapravo, tijelo uopće ne može apsorbirati kalcij bez malo vitamina D. 

Prekomjerna proizvodnja ovog enzima (1a-hidroksilaze) odgovorna je za razvoj visoke razine kalcija u krvi pacijenata sa sarkoidozom.

 

Koliko su česte visoke razine kalcija u krvi kod sarkoidoze?

Povišena razina kalcija u krvi opažena je u otprilike 1 od 10 pacijenata sa sarkoidozom.


Tko bi trebao uzimati suplemente kalcija i vitamina D?

Razine vitamina D obično se mjere u općoj populaciji, a vaš liječnik može provjeriti vašu razinu vitamina D i kalcija kao dio rutinskog pregleda.

Mjerenje PTH (razine paratireoidnog hormona) s PTH testom pomaže u razumijevanju uzroka visokog kalcija, osobito kod pacijenata sa sarkoidozom.

Ako su razine vitamina D niske, liječnik obično preporučuje suplementaciju.

 

Ako imate sarkoidozu, postoji povećana vjerojatnost da ćete osjetiti nuspojave od uzimanja vitamina D i dodataka kalciju.

Nemojte uzimati vitamin D ili dodatke kalcija bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.Bitno je da izmjerite razinu kalcija i vitamina D prije nego počnete s bilo kakvim suplementima, te da se te razine nadziru dok ste na terapiji (obično uz analizu krvi dva mjeseca nakon početka terapije). Ovo bi trebalo biti korištenje 1,25 dihidroksivitamina D (1,25-DHCC). Međutim, vaš liječnik može prvo provjeriti vašu razinu kalcija i 25-hidroksivitamin D (25-DHCC) prije nego što nastavi s daljnjim testovima.

Autor: dr. K. Becham

Rating: 5 stars
1 vote

Create Your Own Website With Webador