Antioksidansi i sarkoidoza 

Kozumacija luka koji ima visok sadržaj kvercetina, antioksidansa, smanjuje upalu kod sadkoidoze.

Pročitajte više:


Kvercetin smanjuje markere oksidativnog stresa i upale kod sarkoidoze

Sažetak

Pozadina i ciljevi
Oksidativni stres i niske razine antioksidansa uključeni su u etiologiju sarkoidoze, upalne bolesti. Kvercetin je snažan prehrambeni antioksidans koji također pokazuje protuupalno djelovanje. Slijedom toga, cilj je ispitati učinak suplementacije kvercetina na markere oksidativnog stresa i upale u sarkoidozi.


Metode

Dvostruko slijepa intervencijska studija provedena je s dvije skupine nepušača, neliječenih pacijenata sa sarkoidozom, usklađenih prema dobi i spolu. Jedna skupina je dobila 4x500 mg kvercetina ( n = 12) oralno unutar 24 sata, druga placebo ( n = 6). Razine malondialdehida u plazmi korištene su kao marker oksidativnog oštećenja, a omjeri TNFα/IL-10 i IL-8/IL-10 u plazmi kao proupalni markeri.

Rezultati

Suplementacija kvercetinom poboljšala je antioksidacijsku obranu, na što ukazuje povećani ukupni antioksidativni kapacitet plazme. Štoviše, dodatak kvercetina također je smanjio markere oksidativnog stresa i upale u krvi pacijenata sa sarkoidozom. Čini se da su učinci dodavanja kvercetina bili izraženiji kada su razine oksidativnog stresa i markera upale bile više na početku.


Zaključci

Pacijenti sa sarkoidozom mogli bi imati koristi od upotrebe antioksidansa, kao što je kvercetin, za smanjenje oksidativnog stresa koji se pojavljuje kao i upale. Učinke dugotrajne uporabe antioksidativnih suplemenata kod sarkoidoze, korištenjem npr. kvercetina, na poboljšanje funkcije pluća tek treba istražiti.

Izvor: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561411000264


Vaš imunološki sustav i antioksidansi

Imunološki sustavi moraju biti na optimalnoj razini kako bi se borili protiv stranih tijela i infekcije. Antioksidansi imaju jaku vezu sa imunološkim zdravljem, a oni sa sarkoidozom imaju približno 75% antioksidativnog kapaciteta od ljudi koji nemaju sarkoidozu.

Što to znači?

Kada se imunološki sustav često koristi za borbu protiv potencijalnih napadača, tijelo stvara ROS (reaktivne vrste kisika) kako bi uništilo napadače i popravilo štetu.

 

Cijena aktivacije ROS-a (ili slobodnih radikala) je u tome što uzrokuju oksidativni stres (niske razine glutationa), slično kao što se računala mogu srušiti kada je istovremeno otvoreno previše kartica. Antioksidansi igraju ulogu u sprječavanju oksidativnog stresa i oštećenja. Jedan primjer oksidativnog stresa je ostavljanje jabuke na otvorenom i ona počinje mijenjati boju. Ta je boja vizualni prikaz potrošenih antioksidansa. Kvercetin je primjer snažnog antioksidansa koji djeluje protuupalno, a njegov glavni fokus je na plućima koja pomažu kod sarkoidoze.

Kako da živim zdravo?

Osim dodataka prehrani, važno je razmotriti koje mjere holističke medicine možete poduzeti kako biste poboljšali svoje zdravlje. Neki od njih uključuju:

Dobro se naspavati

Redovito vježbanje

Pratite i regulirajte svoju prehranu (ograničite toksine)

Sljedeće su izvrsne za antioksidativna svojstva:

Bobičasto voće i agrumi (s visokim sadržajem antioksidansa)

Luk (s visokim sadržajem kvercetina, antioksidansa)

Zeleni čaj

Hrana s visokim udjelom Omega-3 (pobrinite se da koristite proizvode održivog podrijetla, koji smanjuju toksičnost teškim metalima)

Riba: losos, skuša ili iverak, bakalar

Chia sjemenke, orasi, makadamija orasi

Izvor: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561411000264

Rating: 4 stars
1 vote

Create Your Own Website With Webador