Uznapredovala sarkoidoza

Pacijenti koji pate od uznapredovale sarkoidoze uključuju one s kroničnom bolešću (aktivna bolest dulje od 2-5 godina) koji:

 

Imate pogoršanje simptoma bolesti unatoč liječenju (obično više od 10 mg kortikosteroida i druge terapijske mogućnosti).

I dalje im je bilo potrebno liječenje u protekloj godini bez obzira na to jesu li imali simptome ili ne.

Otprilike 5-10% svih dijagnosticiranih pacijenata će patiti od uznapredovale sarkoidoze. Iako je za ove osobe predloženo nekoliko tretmana, uključujući preporuke temeljene na uključenim organima, dostupni dokazi koji bi liječnicima mogli pomoći u donošenju odluka o liječenju su ograničeni. Zbog toga liječnici pokušavaju uravnotežiti potrebu za različitim terapijama u različitim dozama s nuspojavama i opasnošću od progresije bolesti. Osim simptoma koji su izravno povezani s upalom, uznapredovali pacijenti također se često bore s umorom, boli, kognitivnim zatajenjem, neuropatijom malih vlakana, ograničenjem vježbanja, depresijom i drugim komorbiditetima (npr. dijabetes, visoki krvni tlak, itd.) koji često rezultiraju nuspojavama trenutne često korišteni tretmani.

 

Ova specifična populacija bolesti ističe jednu od najvećih potreba u istraživanju sarkoidoze; više studija usmjerenih na definiranje učinkovitih strategija liječenja za pacijente s progresivnom bolešću i/ili one s izvanplućnom zahvaćenošću.

 

Izvor: https://www.stopsarcoidosis.org/what-is-sarcoidosis/

 

Rating: 0 stars
0 votes

Create Your Own Website With Webador