Shematski prikaz uzroka sarkoidoze na razini stanice

Kako nastaje sarkoidoza

U tekstu možete vidjeti povezanost nastanka i ishoda sarkoidoze na razini stanice.

 

Laički ću pojednostaviti, a koga zanima nek' čita više:

1. Strano tijelo ulazi u organizam. To tijelo zovemo antigen. Najvjerojatnije ulazi zrakom, tj. aerobno.

 

2. Imunitet odgovara "preagresivno", što znači da male stanice (makrofazi) koje su zadužene da "jedu" strano tijelo i zajedno se formiraju u upalnu skupinu tj. stvaraju granulome. Ti makrofagi u procesu obrane kalcificiraju zdravo tkivo pa iz tog razloga NE SMIJEMO UZIMATI KALCIJ, D VITAMIN (bez nadzora liječnik), NITI PODIZATI IMUNITET.

Limfe koje imaju zadaću izbaciti toksine i smanjiti upalu, ususret granulomima otiču.

Terapija glukokortikosteroidima nastoji smanjiti upalni proces, a terapija citostatskim lijekovima (mtx) "usporava" brzinu imuniteta i imunološku reakciju.

 

Slijedi opis:

 

Izlaganje tijela nepoznatom antigenu sarkoida dovodi do aktivacije T stanica i APC-a što dovodi do oslobađanja citokina. Aktivacija CD4 može iskriviti imunološki sustav na Th1 i Th2 odgovor koji zauzvrat inducira stvaranje granuloma. Stvaranje granuloma u kasnijim fazama može dovesti do povlačenja ili kroničnog statusa bolesti sa stanjem fibroze. 

 

Granulom je izraz koji se koristi za opisivanje vrste upale koja se javlja kao odgovor na različite okidače, poput infekcija, stranih tijela ili autoimunih poremećaja.

Ovo stanje karakterizira stvaranje malih nakupina stanica koji se mogu razviti u različitim dijelovima tijela, uključujući pluća, kožu i probavni sustav. 

Granulomi se sastoje od imunoloških stanica, poput makrofaga, koje se nakupljaju na određenom području kao odgovor na podražaj. 

 

Sarkoidni granulom: Može se razviti u više organa u tijelu, uključujući pluća, limfne čvorove i kožu. Uzrok sarkoidoze nije dovoljno poznat, ali se vjeruje da je to autoimuni poremećaj, u kojem imunološki sustav tijela napada vlastita tkiva. Sarkoidni granulomi mogu izazvati niz simptoma, kao što su kašalj, otežano disanje i lezije kože.

 

Makrofagi su vrsta leukocitnih stanica čovjekova tijela (i životinjskog), koja je mikroskopski veća od neutrofilnih leukocita i čija je osnovna zadaća čišćenje organizma od otpadnih tvari i borba protiv stranih tvari (antigena).

Nastaju od monocita krvi, koji pak nastaju u koštanoj srži i karakterističnih su morfoloških obilježja. Makrofagi su, nažalost, zaslužni za antrakozu i azbestozu, jer oni se kemotačtički gibaju prema upalnim interleukinima (npr. IL-1) i područjima upale i "jedu" (grč. fagein>fag - jesti) strane čestice, pa nastaje plućna antrakoza (ne uspjevaju razgraditi sadržaj). Nažalost, sudjeluju i u procesu ateroskleroze ("pjenušave stanice"). Nalaze se kao sastavni dio u mnogim organima.

Funkcija makrofaga se svodi na "jedenje" stranih tvari. To se naziva fagocitoza.

 

TNF-alfa

Makrofagi luče aktivator plazminogena, važan u sustavu zgrušavanja krvi; luče serinske protaze i druge enzime, razne interleukine i tumor nekrozni fakrot alfu (TNF-alfa).

Rating: 5 stars
1 vote

Create Your Own Website With Webador