Kalcij u urinu i kalcij u krvi

Hiperkalcemija i hiperkalciurija

Hiperkalcemija (previše kalcija u krvi) i hiperkalciurija (previše kalcija u urinu) mogu se pojaviti kod malog, ali značajnog broja pacijenata sa sarkoidozom. Abnormalni metabolizam kalcija najvjerojatnije je povezan s povećanom aktivnošću tjelesnog enzima (1-alfa hidroksilaze) kod pacijenata sa sarkoidozom koji je odgovoran za proizvodnju kalcitriola (aktivnog oblika vitamina D). 

 

Hiperkalcijemija

Hiperkalcemija je zabilježena u 5-10% pacijenata sa sarkoidozom. Nastaje zbog povećanog enzima (1-alfa hidrolaze) kod pacijenata sa sarkoidozom koji pretvara sve oblike vitamina D (izlaganje suncu, prehrana, suplementi) u njegov aktivni oblik. Hiperkalcemija negativno utječe na sposobnost tijela da obavlja svoje normalne funkcije, što u nekim slučajevima može biti opasno po život.  Hiperkalcemija je povezana s disfunkcijom bubrega, pa čak i zatajenjem u do polovice bolesnika s hiperkalcemijom.

Nakon što se redovitim pretragama krvi (bilo prilikom ispitivanja simptoma ili slučajno) ustanovi da pacijent sa sarkoidozom ima hiperkalcijemiju, morat će provjeriti razine vitamina D, razine PTH, razine kalcija u 24-satnom urinu kao i funkciju bubrega (urin, kreatinin, elektroliti ). Potrebno je isključiti primarni hiperparatireoidizam. Izlaganje suncu i suplementacija vitaminom D često mogu dovesti do hiperkalcijemije. Ozbiljnost ovisi o mnogim čimbenicima, ali hiperkalcijemija u sarkoidozi dobro reagira na liječenje.

Hiperkalciurija

Hiperkalciurija je daleko češća od hiperkalcijemije – između 30-40% pacijenata sa sarkoidozom pati od prekomjerne razine kalcija u urinu. Višak kalcija u urinu uzrokuje probleme jer ima tendenciju stvaranja soli koje se kristaliziraju – ti kristali mogu uzrokovati bol ili druge urinarne simptome, ovisno o njihovoj veličini i položaju, a veliki kristali poznati su kao bubrežni kamenci.

Liječenje hiperkalcijemije i hiperkalciurije

Hiperkalcemija povezana sa sarkoidozom dobro je opisana meta specifičnih tretmana sarkoidoze. Steroidi se u prvom redu koriste zajedno s nesarkoidoznim tipom liječenja uključujući hidraciju (npr. intravenozne tekućine) i ponekad diuretike. Ovisno o razini razine kalcija u krvi, pacijenti mogu trebati hospitalizaciju radi intravenske tekućine. Dosljedno praćenje razine kalcija ključno je kako bi se osiguralo da se stanje ne pogoršava i kako bi se uklonio rizik od dodatnih nuspojava lijekova.

Ako je blaga, hiperkalciurija se može kontrolirati promjenom prehrane i prestankom uzimanja dodataka vitamina D. Također se može razmotriti ograničavanje vremena provedenog na suncu. Ako ti tretmani ne uspiju, hiperkalciurija bi ukazivala na aktivnost sistemske sarkoidoze i može se razmotriti liječenje steroidima i drugim lijekovima.

Izvor: https://www.sarcoidosisuk.org/hypercalcaemia-and-hypercalciuria/

Rating: 0 stars
0 votes

Create Your Own Website With Webador