Sarkoidoza slezene

 

Slezena je veliki organ na lijevoj strani tijela ispod rebara koji proizvodi i filtrira crvene krvne stanice i neke vrste bijelih krvnih stanica. Zajedno s limfnim čvorovima, slezena je dio limfnog sustava, koji regulira krvne stanice i igra ulogu u imunitetu.

Sarkoidoza slezene obično ne uzrokuje simptome, ali mogući simptomi mogu uključivati:
-Bol u gornjoj lijevoj strani ispod rebara
-Osjećaj pritiska u istom području
-Osjećaj umora


Neki od problema koje sarkoidoza može uzrokovati kada utječe na slezenu uključuju:

Povećanje slezene (također nazvano splenomegalija), koje se događa kada upala i stvaranje granuloma uzrokuju oticanje slezene.

Anemija , koja se javlja kada krv ne sadrži dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca za prijenos dovoljno kisika do tjelesnih tkiva, i može uzrokovati umor.

Leukopenija , koja se javlja kada tijelom ne cirkulira dovoljno bijelih krvnih stanica i čini tijelo sklonim infekcijama.

Trombocitopenija , koja se javlja kada tijelo nema dovoljno cirkulirajućih krvnih pločica potrebnih za zgrušavanje krvi.


Sarkoid obično zahvaća slezenu i može uzrokovati i splenomegaliju i višestruke čvorove u slezeni. Iako može doći do uplitanja drugih organskih sustava, to nije nepromjenjivo. Poznavanje tipične prezentacije i izgleda sarkoida slezene može spriječiti nepotrebnu splenektomiju. Dijagnoza može zahtijevati biopsiju iglom i isključivanje drugih granulomatoznih bolesti.

 

Zahvaćenost slezene, koja se očituje splenomegalijom na kliničkom pregledu ili radiografskom ispitivanju, bila je rjeđa i javljala se u približno 7% bolesnika u jednoj velikoj multicentričnoj studiji.

 

Iako je sarkoid često asimptomatski, može se pojaviti sa sustavnim simptomima umora, vrućice i gubitka težine...

 

 

Liječenje i prognoza

Sarkoid se obično liječi samo kada je simptomatski. Najčešće se koriste imunosupresivni lijekovi poput kortikosteroida. Metotreksat, azatioprin i klorokin također su postigli određeni uspjeh. Međutim, treba napomenuti da su spontane remisije česte i da se javljaju u dvije trećine bolesnika. 

 

Međutim, deset do 30% pacijenata imat će kronični progresivni tijek. Prognoza je najbolja s akutnim početkom, sistemskim simptomima, povišenim razinama ACE i nodoznim eritemom..

 

Sarkoidni granulomi se obično pojavljuju u bijeloj pulpi u vezi s arterijskom cirkulacijom. Iako često mali, mogu se spojiti i proizvesti makroskopski vidljive kvržice. Palpabilna slezena identificira se fizikalnim pregledom u 5% do 14% pacijenata sa sarkoidom. Može doći do izražene splenomegalije s pratećom nelagodom zbog kapsularne distenzije ili masovnog efekta unutar abdomena. Simptomi povezani s hipersplenizmom.

 

Dijagnoza

Prikaz sarkoida slezene

Na snimanju slezena može pokazati splenomegaliju ili prisutnost više čvorova. 

Splenomegalija je najčešći nalaz koji se javlja kod otprilike jedne trećine pacijenata.

Diferencijalna dijagnoza splenomegalije može biti opsežna.

pojaviti kao posljedica događaja koji ometaju normalan protok krvi u slezeni (npr. kongestivno zatajenje srca i ciroza) ili biti uzrokovana difuznom infiltrativnom bolešću. Ova zadnja kategorija uključuje i neoplastične entitete (npr. limfom i leukemiju) i benigne bolesti (npr. Gaucherovu bolest i sarkoid). Razne infekcije, uključujući mononukleozu i citomegalovirus, mogu izazvati splenomegaliju. Hematološki poremećaji.

 

Izvor: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0887217106000886

https://www.stopsarcoidosis.o

rg/what-is-sarcoidosis/organs-involved/

Rating: 0 stars
0 votes

Create Your Own Website With Webador