Umor, iscrpljenost i bolovi

Zdrav organizam se prirodno umara kroz dan trošeći energiju proporcionalno održavanju zdravog imuniteta i psihofizičkog napora. Uzmite u obzir da je organiziram bolesnika sarkoidoze pod konstatnom upalom i bolovima, u borbi imuniteta, što predstavlja ogroman permanentni napor čak i za vrijeme odmora ili sna. Ne treba se čuditi umoru i malaksalosti, osobito u doba velikih vrućina koje dodatno jako iscepljuju i udrave ljude.

Izuzetno je iscrpljujuće trpiti bolove, zaduhe i malaksalost bolesti, a na sve to negativne nuspojave teških lijekova.

Pokušajte pronaći vrijeme za odbacivanje stresa kroz meditaciju, boravak u prirodi kad vrijeme dopušta i sve ono što vas opušta.

Nervoza, grč, čangrizavost i sve što prati bolove su normalne reakcije, no takva stanja dodatno troše energiju. Zato je važno otpustiti od sebe nezadovoljstvo i prihvatiti vlastito stanje kao nešto "novo normalno" i prilagoditi život tome koliko god i kad god je to moguće.

Dino-Josip Ključarić 

 

Kako savladati umor

Način preživljavanja sarkoidoze: strategije za rješavanje umora

Autor: Athene Merritt, PhD

 

Sarkoidoza: Nema odmora za umorne

Voditi svog nećaka na poslove kada je bio dijete značilo je utrku s vremenom. Pokušao sam završiti prije nego što je izgovorio "kući", što je bio mališan za "otiđi sada ili se osramoti zbog izljeva bijesa". Tako izgleda svakodnevni život s kroničnim umorom: kratak prozor, ako ga uopće ima, da se stvari postignu prije nego što vaše tijelo odustane i zaprijeti napadom.

 

Mjesečarenje

Procjenjuje se da umor igra ulogu u životima 50 do 70 posto nas sa sarkoidozom. Jednom kada se nađemo u njegovom stisku, može nas držati kao taoce, bez obzira je li naša sarkoidoza aktivna ili ne. Umor povezan sa sarkoidozom nije običan umor. Može biti iscrpljujuće, odbijajući se pomaknuti bez obzira na to pokušavamo li ga uspavati ili ga bacamo kofeinom ili propisanim lijekovima.

 

Proteklih sam se mjesec petljao pod njegovom sve većom težinom poput zombija na AMC-jevom “The Walking Dead” . Slično kao i zombiji u seriji, moj umor poput zombija ima tri faze.

 

Bitten je prva faza. Još uvijek mogu izgurati i funkcionirati, ali poput nesretnika koji doji svježi ugriz zombija, najgore tek dolazi.

 

Zaraženi je drugi stadij. Koherentna misao je nestala i hodam okolo u magli, pokušavajući i ne uspijevajući izvršiti većinu zadataka zbog stiska umora.

 

SOL (ili samo "outta luck", da ga održim čistim) posljednja je faza. Znate onu: zombi je zapeo u blatu, močvari, bunaru ili nečem trećem, ne može učiniti ništa osim stenjati i mlatarati okolo jer ga je vlastita nesreća okovala na jednom mjestu. U toj fazi moj krevet je moj svijet. Preslab sam i umoran da radim bilo što više od spavanja. Bez obzira na to u kojoj se fazi nalazim, moj umor nikada u potpunosti ne nestaje, baš poput sveobuhvatne potrebe zombija za hranjenjem. 

 

Odgoda alarma

Onesposobljujući umor od sarkoidoze može pasti na nas poput tone cigli bez upozorenja. Jednu minutu gurate svoja kolica za kupovinu, a već sljedeće vam se vrti u glavi, slabi ste i jedva stojite. Kolona Mighty “ 25 Things People With Debilitating Fatigue Wish Others Understood ” citira pacijente koji svoj umor od sarkoidoze opisuju kao osjećaj da “hodaju kroz blato”, da su “napravljeni od olova”, da su “u stanju poput kome” i kao “ u mom tijelu nema života.”

 

Kada se umor od sarkoidoze tvrdoglavo ustalio, odlazi kada želi. Često se pojavi iznenada, ali ponekad dobijem neke znakove upozorenja da bi umor od zaglavljenja u krevetu mogao biti na putu i odmah prijeđem u način preživljavanja. 

 

Odmaralište

Hibernacija: Moja prva linija obrane kada nastupi iznenadni, intenzivan umor, slabost i magla u mozgu je odmor. Trostruki simptomi služe kao uvod u gore ako se odmah ne odmorim, pa izlazim samo kad je prijeko potrebno i ograničim sve obaveze na manje od sat vremena. 

 

Tempo: Kako bih maksimalno iskoristio odmor, bavim se poslom u kratkim intervalima s čestim pauzama , što ne samo da mi pomaže progurati se kroz maglu mozga, već je zapravo i produktivnije. Svakodnevne mukotrpne poslove poput kućanskih poslova rješavam u malim dijelovima, posvećujući im 15-ak minuta dnevno umjesto da pokušavam sve završiti odjednom. 

Dijeta: Jedem često, svaka dva do tri sata, konzumiram hranu i pića koja podižu energiju i ostajem dobro hidriran pijući najmanje 64 unce vode dnevno.

 

Stres: S obzirom na to da je moje tijelo već opterećeno, pazim da mu ne dodam dodatne stresore. Puno se odmaram, izbjegavam negativne situacije i ljude, držim zatvorene prozore i koristim pročišćivač zraka kako bih se izborio s alergijama. 

 

Odlazak u način preživljavanja nije jamstvo da moj umor neće ponovno napredovati u iscrpljujuću fazu. U prošlosti nisam imao puno uspjeha s lijekovima za ublažavanje umora, ali gajim nadu jer trenutno prolazim još jedan tečaj. Za sada sam zahvalan što više vremena provodim izvan kreveta nego u njemu i planiram ga maksimalno iskoristiti, koliko god dugo trajalo.

Rating: 0 stars
0 votes

Create Your Own Website With Webador