PREPORUČENI PRIRODNI NAČINI
UBLAŽAVANJA UPALE MEKOG MIŠIĆNOG, VEZIVNOG I KOŠTANOG TKIVA 

/Tretmani i preparati/

 

HODANJE

Trčanje nije dobro za one koji imaju problema s artritisom i za one koji su izloženi tim rizicima. To ne mora značiti mirno stajanje i odustajanje od kretanja. Samo hodajte , mirno i pravilnim tempom, bez previše napora. Također i za zglobove.

 

VODENA TERAPIJA

Opuštanje u vodi, na visokim temperaturama, a posebno termalnoj vodi, odličan je prirodni lijek protiv artritisa. I to iz znanstvenog razloga: tijelo se opušta, stres se smanjuje, ali prije svega endorfini, naši prirodni lijekovi protiv bolova, sami se proizvode. Bez ikakvih troškova. A još bolje ako uz plutanje u vodi možete i malo vježbati. Na primjer, sklekovi do prsa u vodi.

TJELESNA TEŽINA

Nema smisla previše razmišljati o ovoj temi: prekomjerna tjelesna težina može dovesti do umora i bolova u kralježnici te povećava stres kojem je izložena hrskavica. Stoga je prvi lijek prehrana i tjelesna aktivnost koji nas mogu održati unutar parametara naše idealne težine.

 

STRES POJAČAVA NAPETOST

Obično, kad liječnik ne može postaviti točnu dijagnozu, izvuče se ovom rečenicom: "To bi mogao biti stres . " U slučaju artritisa jedno je sigurno: što ste napetiji, bol se više pojačava. Što se više opuštate, bol se više smanjuje.

 

MASAŽA ZGLOBOVA

Kada je riječ o masaži za bolove od artritisa, radite na mišićima povezanim s tetivama koje vode do bolnog zgloba. Na primjer, ako imate artritis u rukama, radite na podlakticama od zapešća do laktova tehnikom kompresije. Da biste to učinili, morat ćete pritisnuti mišić petom ruke, palcem ili laktom. Zadržite pritisak nekoliko sekundi, a zatim otpustite. Za artritis u gležnju ili stopalu, radite na potkoljenici i prednjem dijelu noge.

 

 

 

SOK OD VIŠNJE

Sok od višnje može smanjiti bolove i smiriti upalu snižavanjem određenih proteina koji uzrokuju oticanje. Sadrže prirodne spojeve koji smanjuju reaktivni kisik i C reaktivni protein koji su povezani s nastankom upale. 

Zdrava nuspojava: Višnja povećava razine melatonina, koji pomaže da bolje spavate. Prije odlaska u krevet popijte dvije žlice soka, ili ga dnevno popijte malo uz ručak ili užinu. 

 

 

BOR

Bor je neophodan za raspoređivanje kalcija u organizmu. Ovaj moćni mineral uvelike će olakšati bolove izazvane artritisom. Bor zaista trebamo u mikrokoličinama, ali se pad njegove koncentracije odmah osjeti jer se razvijaju bolesti kostiju.

Bor sudjeluje u reakcijama povezivanja kemijskih skupina što aktivira steroidne hormone. Oni u kosti ugrađuju minerale kalcij, magnezij i fosfor. Kod žena sudjeluje u proizvodnji estrogena, što je također povezano s aktivnošću vitamina D. 

 

 

ĐUMBIR (Zingiber officinale)

Đumbir se koristi stotinama godina u tradicionalnoj medicini za liječenje bolova u zglobovima. On uklanja upalne tekućine i kiseline u zglobovima, a pritom nema nikakvih nuspojava.

Đumbir djeluje protuupalno kao antireumatik. Vrijedna molekula seskviterpena, zingiberen, djeluje kao antioksidans te blokira nastanak upala u organizmu.

Također se koristi za liječenje raznih bolesti, od prehlade do probave do migrene do hipertenzije. Poznat je po svojim protuupalnim učincima, sličnim ibuprofenu.

Posebno se preporučuje kombinacija uzimanja đumbira i glukozamina, što je znanstveno potvrđena metoda za olakšavanje simptoma. Uzimajte 1 gram sušenog đumbira tri puta dnevno.

 

KURKUMA (Curcuma longa): kurkumin, njen aktivni sastojak, daje snažna protuupalna svojstva koja pomažu u smanjenju oteklina.

 

ZELENI ČAJ 

Osim što je ukusan napitak, on je prastari biljni lijek s visokim udjelom antioksidansa. Tradicionalno se koristio kao diuretik za pospješivanje probave i poboljšanje zdravlja srca. Budući da je bogat katehinima, zeleni čaj također je spoj s antireumatskim djelovanjem koji može smanjiti simptome reumatoidnog artritisa.

 

SJEME CELERA (Apium graveolens)

Koristi se tisućama godina za liječenje raznih bolesti, od prehlade, probave i artritisa, do stanja povezanih s jetrom i slezenom. Danas se uglavnom koristi kao diuretik.

 

MAST METVICE I EUKALIPTUSA

Za artritis u rukama predlažemo mast na bazi eukaliptusa i metvice: namažite bolno mjesto. Mast za mišiće, pak, najbolje je koristiti navečer, prije spavanja. Zapravo, oboljeli od artritisa osjećaju se puno bolje ako nisu ukočeni kad se probude. Ako je zglob umoran zbog pretjeranog napora ili prevelikih opterećenja, led, u plastičnoj ambalaži, svakako je dobar za vas. Pod uvjetom da ga možete držati 15-20 minuta. Nemate leda kod kuće? Možete koristiti i pakiranje smrznutog graška. Ako su zglobovi ipak vrući, otečeni i bolni, onda je najbolje rješenje toplina, a ne hladnoća.

 

OPREZNO!

Iako se u borbi protiv artritisa preporučuje konzumacija omega 3 i omega 6 masnih kiselina, oboljeli od sarkoidoze bi ih trebali izbjegavati zbog njihovih jakih imunomodulacijskih svojstava.

Također treba izbjegavati crveno meso, mliječne proizvode, konzervirane proizvode, povrće s puno kalcija, nefiltriranu vodu za piće (zbog visoke razine kalcija), kofein i nikotin.

 

 

Izvor:

 

https://www.nonsprecare.it/come-curare-artrite-rimedi-naturali

 

https://www.topfarmacia.it/enciclopedia/cura-e-prevenzione/artrite-reumatoide-rimedi-naturali

 https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje/alternativna-medicina/prirodni-lijekovi-za-artritis

Rating: 5 stars
2 votes