Rani parametri u krvi za otkrivanje sarkoidoze

Vjerojatno je većina oboljelih od ranih simptoma osjetila umor, bolove u zglobovima, prsima ili zaduhu.

Liječnik Vas je najprije uputio na laboratorijske pretrage krvi i onda je krenula velika potraga za pravom dijagnozom.

Osim što je zbog prisutnosti upalnog procesa C-reaktivni protein (CRP) bio povišen, tu su se pojavili i drugi abnormalni parametri.

Povišen CRP je jetreni protein akutne faze koji je odgovor na otpuštenje upalnih citokina, no previše je opširan jer se može odnositi na prisutnost infekcija, tumora, reumatitisa, upala, itd.

Recimo da je akutno stanje jače proporcionalno vrijednosti CRP-a.

Kod sarkoidoze ćemo uočiti poremećaj vrijednosti kreatinina, alkalne fosfataze i kalcija. Značajne promjene testova bolesti jetre indikacija su za pretrage kod specijalista.

Nakon ovih osnovnih pretraga slijede dodatne serološke , histopatolopke analize, rendgen, CT, MR, biopsije (limfi, kože, koštane srži...), A po dijagzi se ćešće prati ACE, razina 24 satnog kalcija u urinu, CRP, vrijednosti jetre i TNF-alfa uz pulmološku pretragu DLCO, preglef okulista i razno zavisno o vrsti sarkoidoze.

Pročitajte članak o ključnim testovima za prvu dijagnozu sarkoidoze!

Dino-Josip Ključarić

Ključni testovi za dijagnostiku i liječenje sarkoidoze

Smjernica: Kvartet analita bitnih za otkrivanje bubrežne, jetrene, hematološke zahvaćenosti i za procjenu metabolizma kalcija.

Kako bi se identificirale manifestacije sarkoidoze, Američko torakalno društvo (ATS) preporučuje četiri ključna laboratorijska testa za probir bubrežne sarkoidoze, abnormalnog metabolizma kalcija, jetrene sarkoidoze i hematoloških abnormalnosti.

  • Sarkoidoza često zahvaća pluća ili prsne limfne čvorove, “ali inače ima nepredvidive kliničke značajke. Liječenje sarkoidoze nije dobro uspostavljeno,” rekao je za CLN Stat Elliott Crouser, dr. med., ravnatelj specijalizirane klinike za sarkoidozu pri Medicinskom centru Wexner na Državnom sveučilištu Ohio i glavni koautor smjernica . To je dijagnoza isključenja, koja zahtijeva laboratorijske testove kao što su histopatološki uzorci, kulture tkiva i serološki testovi. Dijagnoza se temelji na tri glavna kriterija: kompatibilnoj kliničkoj prezentaciji, nalazu nenekrotizirajuće granulomatozne upale u jednom ili više uzoraka tkiva i isključivanju alternativnih uzroka granulomatozne bolesti.

Smjernice kliničke prakse ATS-a pozivaju na pristupe testiranju kao što su slikovni i laboratorijski testovi (kalcij, kreatinin, alkalna fosfataza (ALP) i kompletna krvna slika) kako bi se otkrila zahvaćenost organa, rekao je Crouser. On i njegovi kolege proveli su sustavne preglede i meta-analize kako bi došli do svojih preporuka. Među njima, 10 pitanja odnosilo se na dijagnostičko testiranje.

Jedno pitanje bavilo se probirom pacijenata sa sarkoidozom bez bubrežnih simptoma. Autori smjernica predlažu da kliničari koriste osnovni test kreatinina u serumu za probir bubrežne sarkoidoze u pacijenata bez simptoma ili utvrđene bubrežne sarkoidoze. "Smatrali smo da je zahvaćenost bubrega kod sarkoidoze često asimptomatska u vrijeme dijagnoze sarkoidoze i da je potencijalno ozbiljno stanje koje se može liječiti", objasnio je Crouser.

Za pacijente sa sarkoidozom bez jetrenih simptoma niti utvrđene jetrene sarkoidoze, smjernice preporučuju osnovno testiranje ALP u serumu za probir jetrene sarkoidoze. Zbog nedovoljno dokaza, panelisti su odustali od svake preporuke za osnovno testiranje serumskih transaminaza u ovoj populaciji. "Odlučili smo pružiti preporuku na temelju dokaza niske kvalitete jer je važno identificirati sarkoidozu koja uključuje jetru zbog rizika od razvoja ciroze i zato što mnogi tretmani koji se obično koriste za liječenje sarkoidoze mogu nepovoljno utjecati na jetru", rekao je Crouser. Objavljeni dokazi pokazuju da su testovi funkcije jetre (LFT) često abnormalni, što dovodi do promjene terapije.

Među LFT-ovima, ALP je najčešće bio abnormalan. Panelisti su zaključili da dodavanje testiranja transaminaza ne bi dodatno poboljšalo otkrivanje slučajeva.

Metabolizam kalcija je abnormalan u otprilike 16% pacijenata sa sarkoidozom. Ako se ne liječi, može dovesti do komplikacija kao što su bubrežni kamenci ili akutna ili kronična bubrežna bolest. "Stoga se vrlo preporučuje probir metabolizma kalcija", rekao je Crouser. Panel je predložio osnovno testiranje kalcija u serumu za probir abnormalnog metabolizma kalcija u pacijenata bez znakova hiperkalcijemije. Napomenuo je da je 24-satno testiranje kalcija u mokraći najtočniji pristup, ali i skuplji, dugotrajniji, manje prikladan i manje ponovljiv. "Kalcij u serumu lako se dobiva u većini kliničkih laboratorija, a većina podataka na kojima se temelje preporuke smjernica izvedena je iz studija koje su koristile kalcij u serumu kao alat za probir", dodao je Crouser.

Panelisti su također predložili da kliničari koriste osnovno testiranje kompletne krvne slike (CBC) kako bi otkrili hematološke abnormalnosti. Anemija je česta kod sarkoidoze, često odražavajući granulomatoznu zahvaćenost koštane srži. Također može pridonijeti simptomima dispneje, rekao je Crouser. Leukopenija i posebno limfopenija također su česte i odražavaju aktivnu sarkoidozu. U rijetkim slučajevima, trombocitopenija se može pojaviti kod sarkoidoze. "Dakle, CBC testiranje otkriva dva najčešća hematološka nalaza relevantna za bolest, anemiju i leukopeniju, te je korisno u kliničke svrhe uključujući procjenu dispneje, aktivnosti bolesti i za probir zahvaćenosti koštane srži", rekao je.

Većina preporuka temeljila se na dokazima loše kvalitete, naglašavajući potrebu poboljšanja istraživačkih napora za usmjeravanje kliničara. "Stoga se kliničare potiče da primijene preporuke unutar kliničkog konteksta svakog pojedinog pacijenta", sugeriraju autori.

Izvor: https://www.aacc.org/cln/cln-stat/2020/may/21/key-tests-for-sarcoidosis-diagnosis-and-management

Rating: 4.5 stars
2 votes