Sarkoidoza i utjecaj na psihičko zdravlje 

Bolest nas suočava s vlastitim gubitkom određenih sposobnosti što psihički predstavlja izazov u smislu gubitka sigurnosti, zadovoljstva, samopoštovanja, slobode, intregriteta i sl.

To je zato što zdravlje nije odsustvo bolesti nego urođena sposobnost za normalan život.
Zdravlje prema tome nije cilj življenja jer se podrazumijeva, dok kod oboljelih osoba zdravlje postaje teško dostupna privilegija i naporan cilj.

Oboljela osoba od twške bolesti mora proći kroz ove faze. Neke osobe to prolaze lakše, a neke dugotrajnije.

Strah = pozitivna ili negativna reakcija na bolest

Anksioznost = pretjerana reakcija i briga na sve simptome

Depresija = razvija slabost, malaksalost, poremećaj spavanja, pesimizam ili suicidalne misli

Negacija - ignoriranje bolesti, terapije i discipline prilagodbe opreznijem životu u uvjerenju da bolest nije opasna ili će proći sama od sebe

Projekcija - pripisivanje bolesti i simptoma drugim osobama

Suočavanje - prilagodba stresnim životnim uvjetima i traženje čim boljeg načina života da se ublaži stres (bol, napor...)

U bolesti postoje akutna stanja (žestoka, jaka, nagla i neizvjesna) i ona kronična (trajna) stanja i invaliditet.

Akutno stanje se manifestira velikim stresom, strahom i anksioznošću (tjeskoba nastala suočavanjem sa žestinom simptoma). Osoba se suočava sa spoznajom da će ozdraviti ili preminuti.

Kronično stanje predstavlja izazov u kojem se osoba suočava s činjenicom da će ostatak života živjeti ograničeno, tj. uskraćeno za sve one ambicije koje je osoba željela. Ovaj sukob želja i oduzetih mogućnosti može uzrokovati teške psihološke poteškoće.

Nadilaženje "slijepe ulice" osobe postižu poricanjem, negacijom, intelektualizacijom, pretjeranom religioznosti, traženju alternativnih laičkih rješenja, regresijom i sl.).

Uz sve navedeno, ne zaboravimo kolik faktor u Hrvatskoj ima ekonomska nesigurnost jer oboljele osobe na putu dokazivanja invaliditeta mogu izgubiti posao prije nego dobiju potporu, a maksimalna visina potpore je manja od minimalca koji je neophodan za preživljavanje zdrave osobe. Ovaj ekonomski šok je udarac na stabilnost i sigurnost obitelji ne samo s financijski-egzistencijalnog aspekta jer posljedično uzrokuje anksioznost obitelji.

Budući da sarkoidoza nije uvrštena u registar bolesti s invaliditetom, već se prava procjenjuju komparacijom i površnim znanjem, potrebno je mnogo vlastitog napora svake oboljele osobe da pronađe način kako se nositi sa bolovima, navedenim psihološkim teretom i preživjeti.

Ovo pišem u nadi da će tekst pokrenuti ozbiljniju raspravu u svrhu postizanja jakog glasa kojeg bi čuli oni koji mogu svojim potpisom omogućiti rješenja u smislu:
-konzilijarnog pristupa i liječenja;
-psihološke podrške i savjetovanja;
-socijalne potpore;
-priznavanje beneficija staža
-priznavanje invaliditeta

Dino-Josip Ključarić
1.9.2023.

 

Rating: 5 stars
1 vote