SARKOIDOZA I DOKAZIVANJE INVALIDNOSTI

MOŽETE LI SE KVALIFICIRATI ZA INVALIDNINU SOCIJALNOG OSIGURANJA SA SARKOIDOZOM?

Sarkoidoza je relativno rijedak poremećaj. No, simptomi sarkoidoze mogu otežati ljudima koji je imaju da nastave raditi.   

Ako vam je dijagnosticirana sarkoidoza, tada možete podnijeti zahtjev za invalidninu socijalnog osiguranja. Također ćete morati biti odsutni s posla duže vrijeme (dugotrajno bolovanje)

 

ISPUNJAVANJE KVALIFIKACIJA ZA INVALIDNOST PREMA IZJEDNAČAVANJU NA POPISU

Kako biste se kvalificirali za beneficije, morat ćete dokazati, putem medicinskih dokaza , da ne možete raditi zbog sarkoidoze. 

Na žalost, na popisu bolesti za invaliditet nije unesena sarkoidoza.

Međutim, možete podnijeti medicinske dokaze koji pokazuju da ispunjavate medicinska pravila za drugi popis. Na primjer, ako imate sarkoidozu sa zahvaćenošću pluća, tada se možete kvalificirati izjednačavanjem kriterija pod popisom za KOPB .

Ako trebate više informacija o KOPB-u, morate proučiti podudarnosti sarkoidoze s tom bolesti i tražiti specijalista da istakne jednake poteškoće. 

Isto tako, moguće je usporediti bolest s plućnim simptomima astme. 

Ako imate problema sa plućima sa sarkoidozom, morat ćete napraviti rendgensku ili CT snimku prsnog koša kako bi se pokazala limfadenopatija ili fibroza.

 

TESTOVI KOJE MORATE NABAVITI KAKO BISTE ISPITIVALI JEDNAK KOPB-u sugerira da morate predati jedan od ovih testova kako biste se kvalificirali za socijalne pogodnosti:

1. spirometrijski test koji dokumentira vašu vrijednost FEV1 (vaš forsirani ekspiracijski volumen u jednoj sekundi, što znači količinu zraka koju možete izdahnuti u jednoj sekundi) ili (FVC) forsirani vitalni kapacitet

2. DLCO test (koji mjeri koliko kisika prolazi u krv)

3. ABG test (koji mjeri parcijalni tlak kisika, PaO2 i ugljičnog dioksida, PaCO2 , u krvi), ili test zasićenja kisikom ( SpO2).

Teško je usporediti popis zahvaćenosti pluća jer vaše stanje disanja mora biti teško. 

Moguće je da svoju bolest izjednačite s drugim bolestima!

Na primjer, vaša sarkoidoza može biti jednaka popisu za srčano oboljenje, ako imate zahvaćeno srce ili ako iimate neki drugi organ koji ima fibrozu i možete biti jednaki popisu zahvaćenosti bubrega ili kožnih simptoma. Međutim, postoji još jedan način za osvajanje invalidskih prava.

Socijalni radnik Vas može kvalificirati za beneficije u primijeni samostalne funkcionalne sposobnosti.

To zahtijeva da u Centru za socijalnu skrb ispunite upitnik o preostalom funkcionalnom kapacitetu.

Vaša je fizička funkcija ona koja vam ostaje nakon uzimanja u obzir svih vaših fizičkih ograničenja.

Bit će od pomoći da vaš liječnik dokumentira vašu preostalu funkcionalnu sposobnost. Trebali biste zamoliti njega ili nju da ispuni ovu procjenu preostalog funkcionalnog kapaciteta. Liječnik će vam morati dati informacije o vašem stanju i o tome kako ono ograničava vašu radnu sposobnost.

Zatim podnesite zahtjev za beneficije uz sve medicinske dokaze koje imate i procjenu funkcionalne sposobnosti.

Nakon ovog postupka slijedi vještačenje komisije u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike gdje socijalni radnik i Medicinski stručnjak mogu potvrditi da ste sa svim dokazima bolesti jednaki popisu neke od navedenih bolesti u tablici invaliditeta. 

Ukoliko komisija stavi manji stupanj invaliditeta ili tjelesnog oštećenja, imate pravo na žalbu u kojoj možete navesti što su smetnje pri naporu i sve Stvari koje vas ometaju kada mirujete ili se naprežete (ograničenja u vašoj sposobnosti sjedenja, stajanja, hodanja, podizanja, nošenja, guranja i vučenja)

Vaše zdravstveno stanje i povezani simptomi, kao što je bol, koji mogu uzrokovati ograničenja koja ograničavaju vašu sposobnost ispunjavanja određenih zahtjeva posla. Ova ograničenja mogu biti povezana s naporom, bez napora ili kombinacija obojega. 

SMETNJE PRI NAPORU

Klasifikacija ograničenja kao napora povezana je s raznim definicijama poslova. Razine su sjedeći, lagani, srednji, teški i vrlo teški. Svaka razina definirana je u smislu zahtjeva za snagom za sjedenje, stajanje, hodanje, podizanje, nošenje, guranje i povlačenje. 

 

OŠTEĆENJA NEVEZANA UZ NAPOR

Teže pitanje je - što su oštećenja "nenaporna"? To su ograničenja ili restrikcije koje utječu na vašu sposobnost da ispunite zahtjeve posla koji nisu zahtjevi za snagom. To znači zahtjeve koji nisu sjedenje, stajanje, hodanje, podizanje, nošenje, guranje ili povlačenje. Ako ne uključuje taj popis aktivnosti, tada se oštećenje smatra nenapornim.

 

Neki primjeri ograničenja koja nisu povezana s naporom uključuju sljedeće:

1. Imate problema s funkcioniranjem jer ste nervozni, tjeskobni ili depresivni;

2. imate stalne poteškoće s održavanjem pažnje ili koncentracijom;

3. Imate poteškoća s razumijevanjem ili pamćenjem detaljnih uputa;

4. Imate problema s vidom ili sluhom;

5. Teško podnosite neke fizičke karakteristike određenih radnih okruženja, npr. ne podnosite prašinu ili pare.

Zakon zahtijeva od komisije da pregleda sve vaše nedostatke tijekom napora i bez napora.

Na primjer, može se navesti može li osoba raditi ako ima umor od sarkoidoze i mora ležati dva sata dnevno. Odgovor je ne. 

No postoje i druge stvari koje možete navesti.

Sarkoidoza pluća može uzrokovati otežano disanje, umor i gubitak izdržljivosti. Vaš liječnik mora dokumentirati ove simptome u vašoj medicinskoj dokumentaciji. Ovi simptomi mogu ograničiti vašu sposobnost hodanja i stajanja tijekom osmosatnog radnog dana. Oni također mogu ograničiti vašu sposobnost dizanja, što može utjecati na vrste poslova koje možete obavljati. Ako ne možete dugo sjediti ili stajati, to može poduprijeti vaš zahtjev.

 

1. Proučite što je pravo na osobnu invalidninu.

2. Proučite popis simptoma sarkoidoze: https://sarkoidoza.webador.com/simptomi/popis-simptoma-sarkoidoze

 

Rating: 5 stars
1 vote

Create Your Own Website With Webador