Promjene u načinu života i komplikacije

 

Sarkoidoza često dovodi do razvoja abnormalnih masa na koži, pa čak i unutar tijela. Liječenje sarkoidoze zahtijeva pažljivo praćenje simptoma kako bi se pratio napredak bolesti i učinkovitost liječenja.

 

Kućni lijekovi i promjene načina života za sarkoidozu

 

Većina osoba sa sarkoidozom doživljava kronični umor. Iako ne postoje specifični "kućni lijekovi" koji su učinkoviti u liječenju sarkoidoze , postoje napori u načinu života koji mogu pomoći, uključujući:

 

- Redovita umjerena tjelovježba

- Adekvatna higijena spavanja

- Održavanje normalne tjelesne težine

Slijedeći dijetu cjelovitim namirnicama – treba izbjegavati upalne namirnice poput onih s dodanim šećerima, prženih ili prerađenih i "junk foods".

- Prestanak pušenja

- Upravljanje stresom – ovo je važno kako bi se izbjeglo pogoršanje simptoma sarkoidoze. 

- Meditacija i terapije opuštanja mogu biti od velike pomoći.

- Sudjelovanje u grupi za podršku sarkoidozi – Ovo također može pomoći povezivanjem s drugim ljudima koji se bore s ovim neuobičajenim stanjem.

 

Komplikacije neliječene sarkoidoze

 

Većina pacijenata sa sarkoidozom ne zahtijeva liječenje, a stanje se s vremenom popravi.

 

Neki pojedinci mogu imati radiografske znakove plućne bolesti stadija II ili III unatoč nedostatku simptoma i često im se savjetuje da prihvate liječenje kako bi spriječili daljnje oštećenje pluća.

 

Ako se stanje ne liječi kod takvih pacijenata, može doći do pogoršanja bolesti pluća i plućne fibroze, što može dovesti do kroničnog oštećenja pluća. Ovo također vrijedi za uključenost "izvanplućne" bolesti, koja može napredovati bez liječenja.

 

Rizik od moždanog udara kod teške sarkoidoze

 

Općenito ne, ali oko 5%-10% pacijenata sa sarkoidozom može imati sarkoidozu središnjeg živčanog sustava, (1) što može dovesti do niza neuroloških problema, često oponašajući moždani udar, budući da se granulomi mogu akumulirati u mozgu.

 

Drugi neurološki simptomi mogu uključivati napadaje, smetenost i slabost perifernih živaca.

 

Toksičnost vitamina D kod pacijenata sa sarkoidozom

 

Metabolizam vitamina D kod sarkoidoze prilično je složen i nedovoljno poznat.

 

Hiperkalcemija i hiperkalciurija često se javljaju kod sarkoidoze. Vjeruje se da je to zbog pretjerane aktivacije vitamina D od strane makrofaga (upalnih bijelih krvnih stanica) prisutnih u granulomima.

 

Jedna od mnogih aktivnosti vitamina D je reguliranje metabolizma kalcija. Povišene razine vitamina D rezultiraju povećanom crijevnom apsorpcijom kalcija i ispiranjem kalcija iz kostiju, što pridonosi osteoporozi.

 

Je li sarkoidoza zarazna bolest?

Ne nije.

 

Smrtni ishod sarkoidoze pluća

 

Iako 90% onih sa sarkoidozom imaju zahvaćena pluća, samo mali broj pacijenata napreduje u stadij IV bolesti, što ukazuje na uznapredovalu fibrozu pluća i značajnu kroničnu plućnu insuficijenciju. (3)

 

Dok oko 65% onih sa zahvaćenim plućima doživi potpunu remisiju u razdoblju od 2-5 godina, otprilike jedna trećina pacijenata razvije kroničnu bolest pluća koja zahtijeva liječenje. (4) Stopa smrtnosti od sarkoidoze je oko 5%, obično zbog uznapredovale bolesti pluća. (5) 

 

Uloga gena u razvoju sarkoidoze

 

Postoji blago povećan rizik od razvoja sarkoidoze među rođacima u prvom koljenu, ali obiteljsko grupiranje slučajeva nije uobičajeno.

 

Brojni geni povezani su s povećanim rizikom od razvoja sarkoidoze (6) , ali to nije čvrsta povezanost. Čini se da iako postoji određena genetska komponenta, okolišni čimbenici mnogo su važniji u razvoju bolesti.

 

Stanja koja oponašaju sarkoidozu

 

Mnogi plućni nalazi kod sarkoidoze, uključujući granulome u zahvaćenom tkivu, izgledaju prilično slični onima koji se vide kod tuberkuloze. Stoga je teško razlikovati ova stanja čak i uz biopsiju.

 

Međutim, TB granulomi su kazeozni, dok su granulomi sarkoidoze nekazeozni. Vješt patolog može napraviti ovu razliku.

 

Sarkoidoza može oponašati brojna druga stanja, uključujući:

 

Gljivične infekcije

Limfom

Hodgkinova bolest

Hepatitis

Sjogrenov sindrom

Reumatoidni artritis

Vaskulitis

Dakle, važno je uzeti u obzir ove uvjete i isključiti ih.

 

Kako se ova stanja dijagnosticiraju?

 

Također je važno isključiti tuberkulozu bilo kulturom sputuma ili provođenjem kožnog (PPD) testa ili krvnog testa QuantiFERON-TB Gold. Ako se sumnja na limfom ili Hodgkinovu bolest, bit će potrebna biopsija tkiva kako bi se isključila maligna bolest.

 

Neki pacijenti sa sarkoidozom imaju izražene bolove u zglobovima i oticanje, što može izgledati kao reumatoidni artritis. Ako je prisutna zahvaćenost sline i očiju, može se razmotriti Sjogrenov sindrom.

 

Iako obično nije teško razlikovati ova stanja, s obzirom na značajno kliničko preklapanje znakova i simptoma, važno je razmotriti sve dijagnostičke mogućnosti. Potreban je iskusan liječnik, obično reumatolog ili pulmolog.

 

Odnos između Lofgrenovog sindroma i sarkoidoze

 

Lofgrenov sindrom posebna je podskupina sarkoidoze koja se očituje hilarnom adenopatijom na rendgenskoj snimci prsnog koša, nodoznim eritemom često s oticanjem gležnja i koljena te artritisom.

 

Ovo stanje može biti prilično akutno i povezano je sa sustavnim simptomima umora i malaksalosti. Srećom, rješava se u 90% slučajeva, obično unutar 2 godine, i više se ne vraća. (7)

 

Je li sarkoidoza kronična bolest?

 

Iako se smatra kroničnom bolešću, tijek sarkoidoze je različit. Mnogi će pacijenti iskusiti epizode simptomatske bolesti koje zahtijevaju liječenje, samo da bi se poboljšali i na dulje vrijeme postali bez bolesti. Rjeđe, postojana simptomatologija zahtijeva stalnu terapiju lijekovima za kontrolu bolesti.

 

Završna riječ

 

Za sarkoidozu nema lijeka, ali većina slučajeva nestane sama od sebe, a pacijenti vide kako im se koža čisti. Međutim, važno je što ranije otkriti sarkoidozu na drugim organima jer pravovremena intervencija može spriječiti teške zdravstvene probleme.

 

Autor : David Lans , DO, FACP | Reumatolog

 

Izvor: https://www.emedihealth.com/respiratory-health/lung-diseases/sarcoidosis-lifestyle-changes

 

Rating: 5 stars
2 votes

Create Your Own Website With Webador