BOLOVI U PRSIMA

O prepoznavanju bolova u prsima piše autorica: Diana Campelo Delgado | 14. siječnja 2021

Studija slučaja koja dijagnosticira plućnu sarkoidozu kod pacijenta koji se žali na bol u prsima i otežano disanje naglašava važnost uključivanja sarkoidoze u diferencijalnu dijagnozu boli u prsima.

 

Studija, " Sarcoidosis Presenting as Acute Respiratory Distress Syndrome ", objavljena je u časopisu Clinical Practice and Cases in Emergency Medicine .

Sarkoidoza je upalna bolest nepoznatog uzroka koja može zahvatiti nekoliko organa u tijelu, posebno pluća, stanje poznato kao plućna sarkoidoza. Bolesnici s plućnom sarkoidozom mogu osjetiti uporan suhi kašalj, otežano disanje, umor ili bol u prsima.


Bol u prsima jedna je od najčešćih pritužbi
s kojima se susreću pružatelji hitne pomoći

Liječnici hitne pomoći moraju biti u stanju razlikovati različite uzroke boli u prsima kako bi minimizirali i akutni i dugotrajni morbiditet i mortalitet.

Istraživači s Regionalnog medicinskog centra Kingman, Arizona, izvijestili su o slučaju pacijenta s bolovima u prsima kojemu je dijagnosticirana plućna sarkoidoza.

Pacijent, 36-godišnji bijelac, primljen je u bolnicu nakon što je četiri mjeseca osjećao bol u prsima s lijeve strane i otežano disanje.

Muškarac se žalio na kronični suhi kašalj koji je imao nekoliko godina, a koji nije bio povezan s bolešću ili vježbanjem. Zanijekao je da je ikada pušio ili da je u obitelji imao autoimune ili genetske bolesti. Po dolasku u bolnicu, fizički pregled i laboratorijske vrijednosti muškarca bile su u granicama normale. To uključuje vitalne znakove, plućne zvukove (egofoniju), srčani ritam (elektrokardiogram) i testiranje krvi.


Testovi snimanja pluća, uključujući radiografiju prsnog koša i kompjutoriziranu tomografiju, pokazali su čvorove na obje strane pluća, ali se činilo da su lošiji na lijevoj strani.

U razgovoru s odjelom pulmologije, liječnički tim je kao moguće dijagnoze smatrao limfom, tuberkulozu, gljivične infekcije i plućnu sarkoidozu.

Bronhoalveolarna lavaža  

je postupak u kojem se tekućina ubrizgava u mali dio pluća i potom aspirira za analizu - bila je negativna i na gljivične i bakterijske infekcije, kao i na maligne stanice.

Biopsije pluća, u kojima se mali komadić plućnog tkiva uklanja kako bi se pregledao, otkrile su nakupine upaljenih imunoloških stanica poznate kao granulomi.

Muškarcu je dijagnosticiran stadij 3 plućne sarkoidoze, koju karakteriziraju granulomi prisutni samo u plućima.

Muškarac je započeo liječenje prednizonom svaki dan i kombinacijom sulfametoksazola/trimetoprima tri puta tjedno tijekom osam tjedana. Svi simptomi su nestali nakon tretmana.

"Iako su kliničari hitne pomoći obučeni za dijagnosticiranje i liječenje smrtonosnih uzroka boli u prsima, moraju učiniti korak dalje kada dijagnosticiraju pacijenta s bolešću relativno niskog rizika", napisali su istraživači.

"Iako obično nije uzrok kratkotrajnog morbiditeta ili mortaliteta, plućnu sarkoidozu treba smatrati akutnim uzrokom boli u prsima u odgovarajuće populacije pacijenata i treba je agresivno liječiti kako bi se spriječile dugotrajne komplikacije bolesti", dodao je tim. .

Rating: 5 stars
1 vote