Interkulin-6 i ACE uslijed dugotrajne citokinske oluje kao uzročnici neuropatskih bolova,
visokog tlaka i tahikardije

Vjerojatno je većina akutno oboljelih osoba od sarkoidoze imala iskustva s bolovima u prsima, zglobovima, povišen tlak i drugačiji te zabrinjavajući rad srca.

Izdvajam dva čimbenika koji su u korelaciji s navedenim simptimima:

Prvi, interkulin 6 koji godinama može tiho djelovati, moguć je uzročnik bolova, nesanica, konfuznih stanja, zaduha.

Drugi koji dolazi kao posljedica interkulina-6 na stvaranje granuloma je Angiotenzin-konvertirajući enzim (ACE) koji regulira tlak.

1.) Interkulin-6 (IL-6) je interleukin koji djeluje i kao proupalni citokin i kao protuupalni miokin kodiran od gena IL6.

Kod prodora patogena u organizam, makrofagi će započeti s izlučivanjem IL-6 koji će poticati proizvdnju neutrofila i rast limfocita u svojstvu obrambenih stanica. IL-6 će utjecajem na hipotalamus podizati tjelesnu temperaturu.

Zanimljivo je da IL-6 u jetri aktivira ekspresiju gena ljudske dugovječnosti mINDY.
Možda zato kronično oboljeli od sarkoidoze izgledaju zdravo i mladoliko :)

IL-6 stimulira upalne i autoimune procese u mnogim bolestima pa tako i u sarkoidozi. Uslijed pogrešno prezentiranog antigena, dolazi do prekomjernog izlučivanja IL-6 i tu leži dio problema akutne faze sarkoidoze.

Stres i loš bioritam također mogu biti posljedica povećanja IL-6 zbog poremećaja rada nadbubrežne žlijezde koja djeluje na hipotalamus-hipofiza osovinu,. tj. luči prevelike količine hormona. Prema svemu, nije posve jasno dolazi li do citokinske oluje IL-6 nakon aktivacije patogena zbog poremećaja osi hipotalamusa-hipofiza-nadbubrežne žlijezde kao posljedice izlaganja stresu Hormonalna predispozicija i veza s oboljenjem se također potvrđuje fenomenologijom oboljenja u srednjoj životnoj dobi gdje pada razina spolnih hormona.

Iz krvne slike se povećani C-reaktivni protein (CRP) koji je standardni klinički marker upale, može sintetizirati kao odgovor na interleukin (IL)-6.

Visoka aktivnost IL-6 koji u naravi ima protuupalno djelovanje, kod sarkoidoze predstavlja problem prejake imunološke reakcije koja u interakciji s obrambenim stanicama koje napadaju vlastite stanice postaje problem inflamacije, tj. kooperant upalnog djelovanja uslijed pokrenutog autoimunog mehanizma.

Visoke i dugotrajne razine IL-6 pokazale su loš učinak na živčani sustav.
Dokazano je da neuroinflamacija igra ključnu ulogu u razvoju patološke boli.
Različiti modeli patološke boli pokazali su povišene razine ekspresije interleukina-6 i njegovog receptora u leđnoj moždini i ganglijima dorzalnog korijena. Istraživanja su pokazala da inhibitori IL-6 imaju ključnu ulogu u smanjenju patološke boli.

2.) Angiotenzin-konvertirajući enzim (ACE)

To je enzim koji pretvara angiotenzin ili ACE, središnja je komponenta sustava renin-angiotenzin (RAS), koji kontrolira krvni tlak reguliranjem volumena tekućina u tijelu. Pretvara hormon angiotenzin I u aktivni vazokonstriktor angiotenzin II.
ACE je dakle enzim koji djelovanjem na suženost žila može podići krvni tlak i utjecati na ubrzan rad srca.

ACE se proizvodi u nadbubrežnim žlijezdama, štiti pluća, regulira krvni tlak, a kod upale ga proizvode epiteloidne stanice koje potječu od nedavno aktiviranih makrofaga u granulomima; prema tome, ACE je odgovarajući predstavnik granuloma cijelog tijela.
Smatra se da razine ACE u serumu kod sarkoidoze odražavaju opterećenje granuloma na cijelo tijelo.

Dugotrajne posljedice korelacije IL-6 i ACE mogu dovesti do teških kroničnih multisitemskih stanja kao što su artritis, neuropatije, srčana insuficijencija itd., zato je pravovremena dijagnoza i liječenje od izuzetne važnosti.

Dino-Josip Ključarić