Koji su simptomi plućne sarkoidoze?

 

Mnogi ljudi sa sarkoidozom nemaju simptome. Oni vjerojatno ne znaju da imaju bolest. Može utjecati na mnoge organe, uzrokujući različite simptome. Plućna sarkoidoza može smanjiti količinu zraka koju pluća mogu zadržati i uzrokovati ukočenost pluća.

Simptomi mogu biti malo drugačiji za svaku osobu. Simptomi mogu uključivati:

- Kratkoća daha koja se često pogoršava s aktivnošću;

- Suhi kašalj koji ne prolazi;

- Bol u prsima;

- Teško disanje;

 

Sarkoidoza također može uzrokovati simptome koji nisu izravno povezani s plućima, kao što su:

- Ekstremni umor (zamor);

- Vrućica;

- Upala očiju i bol, peckanje, zamagljen vid i osjetljivost na svjetlo;

- Noćno znojenje;

- Bolovi u zglobovima i kostima;

- Kožni osip, kvržice i promjene boje na licu, rukama ili potkoljenicama;

- Natečeni limfni čvorovi;

- Gubitak težine.

 

Mnogi od ovih simptoma mogu biti uzrokovani drugim zdravstvenim problemima. Kako se dijagnosticira sarkoidoza pluća?

 

Testovi plućne funkcije.  

To su testovi koji pomažu u mjerenju sposobnosti pluća da pomiču zrak ui iz pluća. Testovi se često rade s posebnim strojevima u koje osoba udiše.

 

Krvne pretrage.  

Oni se mogu koristiti za provjeru količine ugljičnog dioksida i kisika u krvi, procjenu funkcije jetre i bubrega te traženje infekcija i drugih bolesti.

 

Bronhoskopija.  

Duga, tanka, savitljiva cijev (bronhoskop) sa svjetlom na kraju se stavlja niz grlo i u pluća. To pružatelju zdravstvenih usluga omogućuje pregled bronhija, glavnih dišnih putova pluća. Pomaže u procjeni i dijagnosticiranju problema s plućima. Kroz cijev se mogu uzeti uzorci plućnog tkiva (biopsije) i ispiranja pluća (lavaža) kojima se uklanjaju stanice iz pluća.

Osim kompletne zdravstvene povijesti i fizičkog pregleda, možete imati testove kao što su:

 

RTG prsnog koša.  

Ovaj slikovni test koristi se za procjenu pluća, kao i srca. RTG prsnog koša može pokazati važne informacije o veličini, obliku i položaju pluća, velikih dišnih cijevi (bronhija) i područja u sredini prsnog koša koje odvaja pluća (medijastinuma).

 

CT skeniranje.  

Ovaj slikovni test koristi rendgenske zrake i računalnu tehnologiju za izradu horizontalnih slika tijela. CT skeniranje prikazuje detaljne slike bilo kojeg dijela tijela, uključujući pluća. CT skeniranje je detaljnije od običnih rendgenskih snimaka. Mogu se koristiti za dijagnosticiranje plućnih bolesti, praćenje napredovanja bolesti i procjenu odgovora na liječenje.

 

Bronhoalveolarna lavaža

Sterilna fiziološka otopina stavlja se u pluća kroz bronhoskop i zatim se usisava. Fiziološka otopina prenosi stanice iz donjeg dišnog trakta. Te se stanice mogu provjeriti pod mikroskopom kako bi se otkrile upale i infekcije. Test može pomoći u isključivanju određenih uzroka.

 

Biopsija pluća.  

Mali komad tkiva, stanica ili tekućine iz pluća se vadi i provjerava pod mikroskopom.Kako se liječi sarkoidoza pluća?

 

Liječenje se općenito provodi radi kontrole simptoma. Također pomaže u poboljšanju funkcije organa zahvaćenih bolešću. Steroidni lijekovi, poput prednizona, pomažu smanjiti upalu. Često se uzima na usta. Mogu se koristiti i drugi lijekovi, poput metotreksata. Pomažu u sprječavanju nuspojava povezanih sa steroidima. Drugi lijekovi poput infliksimaba također se koriste kada bolest ne reagira na druge lijekove.

 

Ponekad liječenje nije potrebno. Različiti tretmani bolje djeluju na različite ljude. Ponekad se koristi više od 1 tretmana. Većina lijekova koji se koriste za liječenje sarkoidoze potiskuju imunološki sustav.