Kortikosteroidi: Kako djeluju i koje su moguće nuspojave ovog hormona?

Mnogima je početna terapija koja kreće u smjeru trajne upravo ona kortikosteroidima.

Kortikosteroidi imaju ulogu smanjivanja upala te smanjivanja aktivnosti imunološkog sistema.
Upala je proces u kojem se aktiviraju bijele krvne stanice koje uz pomoć kemikalija štite od infekcije i stranih tijela poput bakterija i virusa. 

Kod nekih bolesti imunološki sistem ne funkcionira dobro pa niti kortikosteroidi nisu od pomoći.

Ovi steroidni hormoni slični su kortizolu, hormonu koji se prirodno stvara u našem organizmu, a koji nam je važan za održavanje zdravlja metabolizma.
Važno je napomenuti da kortikosteroidi nisu steroidi koji se zloupotrebljavaju kod sportaša za postizanje snage, energije i mišićne mase.

Iz tog razloga se kortikosteroidi za smanjivanje upala mogu koristiti kod reumatoloških bolesti poput reumatoidnog artritisa, lupusa ili upale krvnih žila.
Često se daju za sinusitise, kronične rinitise i sinusne polipe te kod takvih bolesti dobro djeluju.

Nuspojave kortikosteroida koji se uzimaju udišući mogu biti kašalj, upaljeno grlo, poteškoće u govoru, krvarenje iz nosa, osip. Nuspojave oralnih kortikosteroida uključuju gubitak melanina ili boje kože na nekim dijelovima, nesanicu, podizanje razine šećera u krvi, crvenilo lica, prištiće, zamućeni pogled, probavne probleme te pojačani apetit. Ovo su još neke od poznatih nuspojava kortikosteroida:

Bol u mišićima
Crvenilo kože, osip

Usporeno zarastanje rana

Promjene raspoloženja

Problemi sa spavanjem

Promjena razine šećera

Slabost u mišićima

Oslabljivanje imuniteta

Čir na želucu

Depresija i anksioznost

 

Važno je napomenuti da svi lijekovi imaju određene nuspojave i da se one ne moraju nužno pojaviti kod svih korisnika, niti da se uopće pojavljuju.
Mogućnost nastanka nuspojava veća je kod osoba koje kortikosteroide koriste dugotrajno i često, posebice kod onih koji ih koriste nepravilno.

Osobe s bolesnim srcem, visokim tlakom i dijabetesom ne bi trebale koristiti kortikosteroide.

Rating: 0 stars
0 votes

Create Your Own Website With Webador