Miopatija i sarkoidoza 

Kod sarkoidoze, granulomi se mogu nakupiti u gotovo svakom tkivu. U oko 50-80% slučajeva nalaze se u mišićima — nazivaju se intramuskularni granulomi .

 

AAN 2023: Mišićni simptomi nisu uvijek uzrokovani granulomima

Miopatija je često povezana s IBM-om kada nema nakupina imunoloških stanica

 

Samo oko polovica pacijenata sa sarkoidozom koji pokazuju znakove mišićne bolesti ili miopatije imaju male nakupine imunoloških stanica u mišićima koje karakteriziraju sarkoidozu, pokazala je studija.

 

Kad te nakupine, koje se nazivaju granulomi, nisu bile prisutne s mišićnim simptomima, miopatija je najčešće bila povezana s miozitisom inkluzijskih tjelešaca (IBM), upalnim stanjem bez poznatog uzroka.

 

Pacijenti s miopatijom koja nije povezana s granulomima pokazali su više razine markera oštećenja mišića i prevladavajuću slabost prstiju i bedara. I dok je polovica onih s miopatijom povezanom s granulomom odgovorila na imunosupresivno liječenje, nitko s IBM-om nije reagirao.

 

Ovi nalazi naglašavaju važnost ispravnog utvrđivanja uzroka miopatije kod pacijenata sa sarkoidozom, budući da "prepoznavanje značajki koje upućuju na alternativne [uzroke] može usmjeriti pravilno liječenje", napisali su istraživači.

 

Paul Skolka, dr. med., suradnik neuromuskularnih bolesti na klinici Mayo, predstavio je nalaze na godišnjem sastanku Američke akademije za neurologiju 2023., od 22. do 27. travnja, u Bostonu i virtualno kao dio prezentacije pod naslovom “Simptomatske miopatije u sarkoidozi: spektar bolesti i ekspresija proteina A (MxA) otpornosti na miksovirus ” .

 

Kod sarkoidoze, granulomi se mogu nakupiti u gotovo svakom tkivu. U oko 50-80% slučajeva nalaze se u mišićima — nazivaju se intramuskularni granulomi .

 

Samo mali dio ovih pacijenata ima simptome povezane s mišićima kao što su slabost ili disfunkcija mišića, zajednički nazvani miopatija.

 

Štoviše, mišićni simptomi među pacijentima sa sarkoidozom nisu uvijek posljedica same bolesti (nazvane sarkoidna miopatija), već mogu nastati iz drugih koegzistirajućih upalnih stanja koja ih oštećuju.

 

Izvor: https://sarcoidosisnews.com/news/aan-2023-granulomas-not-only-cause-sarcoidosis-myopathy/

Rating: 0 stars
0 votes