Zanimljivosti o prehrani

Autorica dr. Rajani Katta piše o prehrani oboljelih od sarkoidoze:

 

"Ispostavilo se da prava hrana može imati velik utjecaj na mnoge različite tjelesne sustave.

 

Nakon pregleda ovih znanstvenih studija, bilo je jasno da postoji nekoliko zajedničkih niti. To mi je pomoglo da napravim skup smjernica koje će raditi za moje pacijente s različitim tipovima kožnih oboljenja.

 

Evo tri glavna pravila:

 

1. Jedite moć

2. Zaustavite skokove šećera

3. Zaustavite sabotažu kože (i zdravlja).

 

Dok donosite svoje dnevne izbore hrane, pomaže vam razmišljati o ovim smjernicama.

 

Jesti moć znači odabrati hranu koja sadrži moćne hranjive tvari. (Tabela u nastavku daje sažetak.) Ove hranjive tvari uključuju antioksidanse koji se nalaze u voću i povrću, te začinskim biljem i začinima. To je zato što su antioksidansi u hrani moćni agensi u borbi protiv upala. Također ističem moćne masti, poput onih koje se nalaze u orašastim plodovima, avokadu i masnoj ribi, jer hranjive tvari poput omega-3 masnih kiselina također imaju moćno protuupalno djelovanje.

Kada je riječ o ugljikohidratima, razmislite o snazi ugljikohidrata umjesto praznih ugljikohidrata. Snažni ugljikohidrati, kao što su cjelovite žitarice, grah i leća, dodaju dodatna vlakna, proteine i antioksidanse. Prazni ugljikohidrati, kao što su bijeli kruh, bijela riža i bijela tjestenina, uklonili su ove hranjive tvari.

 

Također je važno razmišljati o hrani koja može pomoći da se naša crijeva napune “dobrim” bakterijama. Probiotička hrana je ona koja sadrži žive aktivne kulture "dobrih" bakterija. Istraživanja sugeriraju da ove korisne bakterije u našim crijevima mogu pomoći u smanjenju ukupne upale. Također je važno hraniti ove bakterije pravom vrstom hrane. Prebiotici su hrana, uključujući povrće ispunjeno vlaknima, koja pomaže tim dobrim bakterijama da napreduju.

Također naglašavam izbjegavanje skokova šećera. Što mislim pod skokovima šećera? Određene namirnice, poput onih s dodanim šećerima, mogu uzrokovati brzi porast razine šećera u krvi. To je poznato kao skok šećera i može potaknuti upalu. Ne radi se samo o dodanim šećerima – i druga hrana može uzrokovati skokove šećera. Donji grafikon sadrži još nekoliko savjeta.

 

Ovaj obrazac protuupalnog jedenja nazivam GLOW dijetom, i to je samo jedan od nekoliko obrazaca prehrane usmjerenih na cjelovitu hranu . Za više o GLOW dijeti posjetite moju web stranicu www.SkinAndDiet.com"

 

Autor: Dr. Rajani Katta je certificirani dermatolog i autor koji je predavao i opsežno pisao o koži i prehrani. Ona radi na kliničkom fakultetu na Baylor College of Medicine i pruža informacije temeljene na dokazima za osnaživanje pacijenata na www.SkinAndDiet.com

Rating: 0 stars
0 votes