Nova studija o pušenju i sarkoidozi

 

Znanstvenici marljivo rade na pronalaženju uzroka sarkoidoze, ali odgovor je još uvijek nejasan. Otkrili su dokaze koji sugeriraju da su uključeni određeni genetski i okolišni čimbenici, ali s toliko čimbenika koji dolaze u igru, teško je reći što stvarno ima učinak. Mnogi znanstvenici vjeruju da je pušenje na neki način povezano sa sarkoidozom – međutim, u zajednici postoji neslaganje oko toga je li pušenje pozitivno ili negativno povezano s razvojem sarkoidoze. Provedeno je nekoliko studija, a sve su dale različite rezultate. Nedavna studija objavljena u Scientific Reportspokušao ukloniti neke od varijabli koje su mogle utjecati na podatke u drugim studijama, omogućujući istraživačima da najbolje promatraju učinke koje pušenje ima na razvoj sarkoidoze. Kako bi to postigli, istraživači su proveli studiju u kojoj su uzete u obzir genetske informacije svih sudionika. Da bi to učinili, proveli su populacijsku studiju kontrole slučajeva korištenjem pristupa interakcije gena i okoline.


Što je studija slučaja i kontrole?

Studija slučaj-kontrola uspoređuje pacijente koji imaju određenu bolest s pacijentima koji nemaju tu bolest. Tijekom studije uočen je čimbenik rizika unutar obje eksperimentalne skupine, a istraživači uspoređuju koliko često izloženost tom čimbeniku rizika utječe na ljude u svakoj skupini. Ovi podaci trebaju pomoći istraživačima da utvrde odnos između čimbenika rizika i bolesti. U ovoj vrsti istraživanja nema intervencije istraživača. Stoga je studija slučaj-kontrola isključivo promatračka i namijenjena je procjeni vjerojatnosti.

 

Što je pristup interakcije gena i okoline?

Kako bi otkrili imaju li svaki određeni gen i određeni čimbenik okoliša neovisno djelovanje na razvoj bolesti, znanstvenici moraju pojedinačno promatrati interakciju tih čimbenika. Najbolji način za to je promatranje održavaju li ti čimbenici iste učinke kada su oba pod utjecajem trećeg čimbenika. Ako ne, onda znanstvenici mogu pretpostaviti da ti čimbenici u određenoj mjeri utječu jedni na druge. U ovoj studiji, istraživači su pokušali otkriti kako pušenje utječe na pacijente sa sarkoidozom odvojeno promatrajući učinke pušenja na pacijente sa i bez Lofgrenovog sindroma, kao i na pacijente koji imaju i ne pokazuju alel HLA-DRB1*03, koji je vjeruje se da imaju poseban značajan utjecaj na razvoj sarkoidoze.

Rezultati

Rezultati našeg istraživanja pokazali su da pušenje modulira rizik od bolesti za 56% u LS i 62% u ne-LS ako pacijenti imaju oba čimbenika rizika; odnosno alel rizika i pušenje, te od sada nudi nove uvide u osjetljivost bolesti i njezinu interakciju s izloženošću pušenju.

To znači da pušenje povećava šanse osobe za razvoj sarkoidoze, ali samo ako je već genetski podložna. Izolacijom dotičnih varijabli znanstvenici su uspjeli utvrditi okolnosti pod kojima pušenje stvara veći rizik od sarkoidoze. Prema studiji, alel HLA-DRB1*03 i uobičajeni čin pušenja moraju biti prisutni kako bi pušenje povećalo rizik od razvoja sarkoidoze kod osobe. Ovo je važna informacija za zajednicu sarkoidoze jer unapređuje naše znanje o tome što uzrokuje sarkoidozu. Može se pretpostaviti da postoje i genetski čimbenici i čimbenici okoliša koji povećavaju rizik od sarkoidoze, a često ti čimbenici moraju ići ruku pod ruku.

 

Izvori:

https://www.nature.com/articles/s41598-019-54612-1

 

https://himmelfarb.gwu.edu/tutorials/studydesign101/casecontrols.cfm

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2823480/

 

Rating: 0 stars
0 votes