Sarkoidoza koštane srži

Abnormalnosti u broju krvnih stanica mogu ukazivati na zahvaćenost koštane srži kod sarkoidoze, sugerira izvješće

Autor: dr.Alejandra Viviescas

Promjene u broju krvnih stanica ljudi sa sarkoidozom mogu ukazivati na to da je bolest zahvatila koštanu srž, sugerira izvješće o slučaju.

Liječnici bi stoga trebali uzeti u obzir ovaj klinički znak kako bi pomogli u ranoj dijagnozi i izbjegli daljnje komplikacije.

Studija " Zahvaćenost koštane srži kod sarkoidoze: nedostižna izvanplućna manifestacija " objavljena je u Journal of Community Hospital Internal Medicine Perspectives .

 

Sarkoidoza može zahvatiti mnoge organe i stoga ima višestruke manifestacije, što otežava dijagnosticiranje. U više od 90% slučajeva bolest zahvaća pluća, ali se također može manifestirati u područjima uključujući jetru, srce, crijeva i kosti.

 

U približno 10% slučajeva sarkoidoza utječe na koštanu srž, mijenjajući broj različitih krvnih stanica i uzrokujući simptome uključujući povećanu slezenu, gubitak težine, vrućicu i umor.

 

Istraživači su izvijestili o slučaju 51-godišnje Afroamerikanke kojoj je prethodno dijagnosticirana sarkoidoza kože (kožna sarkoidoza) koja je kasnije zahvatila koštanu srž i pluća.

 

Pacijentica je došla u bolnicu jer je dva tjedna imala peckanje ispod koljena. Također je imala blagu temperaturu, kronični suhi kašalj i smanjen apetit, a tijekom posljednje dvije godine nehotice je izgubila 30 funti. Njezini vitalni znakovi bili su normalni.

 

Laboratorijski pregledi pokazali su smanjeni broj bijelih i crvenih krvnih stanica, nedostatak željeza, graničnu anemiju, povećane razine upalnih krvnih stanica i povišene upalne markere kao što je C-reaktivni protein.

 

Fizikalni pregled i testovi slikanja pokazali su da pacijent ima kvržicu u plućima, limfne čvorove abnormalne veličine te povećanu jetru i slezenu. Ovi simptomi upućuju na to da je sarkoidoza koja je u početku zahvatila samo kožu napredovala na druge organe.

 

Dijagnoza je potvrđena kada su liječnici uočili granulome — nakupine upalnih stanica karakteristične za sarkoidozu — u pacijentovim biopsijama pluća i koštane srži. Tim je također tražio znakove sarkoidoze u živčanom sustavu, ali ih nije pronašao.

 

Pacijent je zatim liječen oralnim prednizonom, kortikosteroidom koji sprječava upalu i potiskuje imunološki sustav.

 

“Koliko znamo, ne postoje randomizirana kontrolirana ispitivanja koja bi uspoređivala različite terapijske strategije [sarkoidoze koštane srži]. Prednizon ostaje glavno uporište u liječenju,” izjavio je tim.

 

Na temelju ovog izvješća o slučaju, istraživači su istaknuli važnost praćenja napredovanja sarkoidoze i traženja sekundarnih simptoma, jer je u ovom slučaju nedostatak praćenja mogao omogućiti širenje bolesti s kože na druge organe.

 

Prema timu, sarkoidoza koštane srži “predstavlja rijetku manifestaciju izvanplućne sarkoidoze, a prevalentnija je kod žena i Afroamerikanaca. Neobjašnjive citopenije [promjene krvnih stanica], iako nespecifične, mogu biti usamljeni nalaz, pa bi stoga kliničari trebali održavati visok indeks sumnje.”

 

Izvor: https://sarcoidosisnews.com/news/blood-cell-count-abnormalities-might-indicate-bone-marrow-involvement-in-sarcoidosis-report-suggests/

 

Rating: 5 stars
1 vote

Create Your Own Website With Webador