O utjecaju sunca i sarkoidozi

 

Čitao sam da zbog sunca koje povoljno utječe na rast vitamina D, bolest brže napreduje. 

Naime, vitamin D vrlo je važan za zdravstveno stanje našeg organizma i zapravo nije pravi vitamin nego oblik steroidnog hormona. U našoj koži pod utjecajem sunca od kolesterola nastaje vitamin D (kolekalciferol), a kasnije u jetri i bubrezima nastaje aktivni vitamin D (kalcitriol). Vitamin D jača imunološki sustav i važan je čimbenik u borbi protiv infekcija i drugih bolesti.

Problem autoimune bolesti, konkretno sarkoidoze jest u poremećaju imunološkog sustava kojeg treba umiriti i usporiti. Zato se kod nekih kroničnih bolesnika koriste citostatici koji usporavaju imunitet. 

Dakle, izloženost tijela suncu i rastu D vitamina te jačanjem imuniteta kod teških pacijenata dovodi do progresivne reakcije bolesti. 

Drugi problem je u tome što je jedna od osnovnih uloga vitamina D poticanje iskorištavanja iona kalcija i fosfata iz hrane putem probavnog trakta. 

Viša razina kalcija je također prijetnja

Sarkoidoza može uzrokovati nakupljanje u krvi i mokraći velikih količina kalcija. Te velike razine nastaju zbog toga što sarkoidni granulomi stvaraju aktivirani D vitamin, što pojačava apsorpciju kalcija u tankom crijevu. Visoke razine kalcija u krvi dovode do gubitka apetita, mučnine, povraćanja, žeđi i vrlo velikog stvaranja mokraće. Ako je to dugo prisutno, visoke razine kalcija mogu dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca ili odlaganja kalcija u bubrezima i konačno do zatajenja bubrega.

Mislim da je zato preporuka liječnika da oboljeli od sarkoidoze izbjegavaju sunce.

Izloženost suncu bi trebalo izbjegavati zbog dodanog iscrpljivanja organizma jer upale zagrijavaju organizam, a sunce tome dodatno pomaže.

Također se u literaturi vidi da su oboljeli od sarkoidoze skloniji razvoju raznih karcinoma pa je svakako dobro ne dovoditi organizam do ruba.

Rating: 0 stars
0 votes