Kombinacija alata za probir može pomoći u isključivanju tihe srčane sarkoidoze

 

Studija bilježi prevalenciju stanja, ispituje nekoliko procjena srca

 

Utvrđeno je da gotovo četvrtina pacijenata sa sarkoidozom ima klinički tihu srčanu zahvaćenost, u kojoj se ne opažaju standardni srčani simptomi , pokazala su nedavna istraživanja.

 

Lako dostupni alati za probir srca, kada se koriste u kombinaciji, mogu pomoći u isključivanju prisutnosti ove skrivene manifestacije bolesti i izbjeći potrebu za skupim i nepotrebnim MRI, prema nalazima studije.

 

Studija " Alati probira za otkrivanje klinički tihe srčane sarkoidoze " objavljena je u Respiratory Medicine .

 

Kod sarkoidoze, nakupine upalnih stanica koje se nazivaju granulomi nakupljaju se u tjelesnim organima. Kada se nakupljaju u srcu, to se naziva srčana sarkoidoza (CS).

 

Oko 5% pacijenata sa sarkoidozom ima simptomatsku ili klinički manifestnu srčanu sarkoidozu, karakteriziranu promjenama srčanog ritma ili zatajenjem srca, dok se smatra da oko 20%-25% pacijenata sa sarkoidozom ima klinički tihu srčanu zahvaćenost, u kojoj takvi simptomi nisu prisutni. evidentan.

 

Čak i bez očitih simptoma, srčana sarkoidoza još uvijek može biti povezana s povećanim rizikom od štetnih ishoda. Doista, identificiran je kao glavni uzrok smrti među japanskim pacijentima sa sarkoidozom, napisali su istraživači.

 

Kao takvo, otkrivanje stanja je kritično. MRI srca zlatni su standard za otkrivanje, ali ovaj je pristup skup i možda neće biti lako dostupan. "Zajamčen je jednostavniji, pristupačniji algoritam pregleda", napisali su istraživači.

 

Drugi rutinski testovi koji se koriste za procjenu strukture i funkcije srca uključuju elektrokardiogram (EKG), Holterov ehokardiogram , ehokardiogram s prosječnim signalom (SAECG) i transtorakalni ehokardiogram (TTE), kao i kliničku povijest srčanih simptoma.

 

Nalazi studije

U svojoj studiji znanstvenici su ispitali moguću korisnost ovih uobičajeno dostupnih alata za probir za dijagnosticiranje tihe srčane sarkoidoze među 129 pacijenata s utvrđenom ekstrakardijalnom sarkoidozom ili sarkoidozom koja zahvaća organe izvan srca, ali bez dokaza o klinički manifestnoj srčanoj sarkoidozi.

 

Pacijenti su regrutirani putem multicentričnog CHASM-CS registra pacijenata (NCT01477359) , koji sponzorira Institut za srce Sveučilišta Ottawa u Kanadi.

 

Korištenjem magnetske rezonancije sa zlatnim standardom, 29 pacijenata (22,5%) ima klinički tihu srčanu sarkoidozu, od kojih je 19 klasificirano kao značajno zahvaćeno srce (14,7%).

Većina pacijenata sa srčanom sarkoidozom - 25 od 29 - bili su muškarci, što je dovelo do značajne spolne razlike. Postojeća dijagnoza hipertenzije (visokog krvnog tlaka) također je bila značajno češća u osoba s tihom srčanom sarkoidozom.

Povijest simptoma pokazala je da je 15 od svih 129 pacijenata imalo srčane simptome. Kardiološkim testom abnormalnosti su uočene kod 36 osoba (27,9%) s EKG-om, 10 osoba (7,8%) s TTE-om, 26 osoba (20,2%) s Holterom i 51 osoba (53,1%) s SAECG-om.

 

Sve u svemu, utvrđeno je da svaki pojedinačni test ima relativno slabu dijagnostičku točnost za srčanu sarkoidozu. Ipak, kombiniranje određenih alata za provjeru povećalo je njihovu točnost.

 

Na primjer, najučinkovitija metoda probira sastojala se od kombinacije normalnog Holtera i SAECG testova, koji su mogli točno identificirati 45% pacijenata bez zahvaćenosti srca na MRI skeniranju.

 

Alati za probir općenito su imali veću točnost za otkrivanje srčane sarkoidoze sa značajnom zahvaćenošću srca, prema znanstvenicima.

 

Sve u svemu, nalazi pokazuju da ovi uobičajeni alati za probir, kada se koriste u kombinaciji, "mogu biti osobito korisni za izbjegavanje potrebe za dodatnim naprednim snimanjem srca", napisali su istraživači.

 

Ipak, rezultati ne znače da bi magnetsku rezonancu srca trebalo u potpunosti eliminirati, naglasili su znanstvenici.

 

"Izvedivi probir CS [kardijalne sarkoidoze] ne bi trebao biti usmjeren na pronalaženje alternativnih alata kako bi se u potpunosti izbjegao CMR [srčani MRI], već radije na isključivanju pravih negativnih slučajeva koji ne trebaju dodatno skupo snimanje", napisali su.

 

Buduće studije trebale bi imati za cilj potvrditi nalaze u većim i raznolikijim populacijama pacijenata, istaknuli su znanstvenici. Tim je također ukazao da je analiza isplativosti opravdana za rutinski probir srčane sarkoidoze.

 

Izvor: https://sarcoidosisnews.com/news/combo-screening-tools-may-

help-rule-out-silent-cardiac-sarcoidosis/