Proteini u krvi, slikovni testovi mogu predvidjeti rizik od srčane sarkoidoze

Rizici: Visoke razine BNP-a, upala srca, smanjena funkcija lijeve klijetke

 

Povišena razina proteina zvanog BNP povezana je s povećanim rizikom od smrti i ozbiljnim zdravstvenim problemima srca kod ljudi sa srčanom sarkoidozom , pokazalo je istraživanje.

 

Rezultati također upućuju na to da je upala srčanog mišića (miokarda) ili smanjena funkcija lijeve klijetke (dijela srca odgovornog za pumpanje krvi bogate kisikom kroz tijelo) povezana s lošijom prognozom za pacijente sa srčanom sarkoidozom. Ove se abnormalnosti mogu mjeriti slikovnim testovima srca.

 

"Pružamo klinički jednostavnu i vrlo korisnu trijadu prediktora rizika budućih događaja kao što su (i) razine BNP-a u serumu [u krvi], (ii) stupanj disfunkcije [lijeve klijetke] i (iii) intenzitet miokardijalne upala”, napisali su istraživači.

 

Studija, " Prediktori ishoda u suvremenoj populaciji srčane sarkoidoze: uloga moždanog natriuretskog peptida, funkcije lijeve klijetke i upale miokarda ", objavljena je u European Journal of Heart Failure.

 

Sarkoidoza srca je kada granulomi zahvate srce

Sarkoidoza je upalni poremećaj karakteriziran nakupinama imunoloških stanica zvanih granulomi koje se mogu formirati u različitim organima. Srčana sarkoidoza ili CS je kada je zahvaćeno srce.

 

U ovoj studiji znanstvenici su pregledali podatke o 319 osoba sa srčanom sarkoidozom koji su bili liječeni u bolnici Royal Brompton u Velikoj Britaniji između 2008. i 2018. Oko dvije trećine pacijenata bili su muškarci, a prosječna dob bila je u srednjim 50-im godinama. Većina pacijenata (64,9%) doživjela je sarkoidozu koja je zahvatila druge dijelove tijela prije nego što im je dijagnosticiran CS, s medijanom trajanja bolesti od tri godine.

 

"Prema našim saznanjima, ova studija predstavlja najveću kohortu CS-a u jednom centru koja nudi stvarno iskustvo stanja i njegove prirodne povijesti tijekom trogodišnjeg razdoblja", napisali su istraživači, iako su primijetili da budući da je ova studija uključivala samo pacijente iz jednog centar, bit će potreban daljnji rad na većim populacijama kako bi se potvrdili rezultati.

 

Tijekom praćenja, 26 pacijenata je umrlo, a još 54 doživjelo je ozbiljne probleme povezane sa srcem, kao što su po život opasni srčani problemi koji su bili riješeni akutnom njegom ili hospitalizacijom zbog zatajenja srca. Istraživači su proveli statističke analize u potrazi za čimbenicima koji se mogu otkriti prilikom dijagnoze CS-a, a koji su prediktivni za ove ishode.

 

Rezultati su pokazali da su povišene razine proteina BNP (moždani natriuretski peptid) u serumu — nestaničnom dijelu krvi — bile povezane s više od dvostruko povećanim rizikom od smrti ili drugih ozbiljnih problema sa srcem, čak i nakon što se uzmu u obzir drugi čimbenici.

 

Loša funkcija lijeve klijetke, upala srčanog mišića povezana s povećanim rizikom

Loša funkcija lijeve klijetke, mjerena magnetskom rezonancijom srca, također je bila povezana s relativno malim, ali statistički značajnim povećanim rizikom od ovih ishoda, kao i upala srčanog mišića, mjerena slikovnom tehnikom zvanom FDG-PET (kratko za 18F-fludeoksiglukozu pozitronsku emisijsku tomografiju).

 

"Iako su i sistolička disfunkcija [lijeve klijetke] i upala miokarda prethodno identificirani kao neovisni prediktori ishoda u CS-u, razine serumskog BNP-a pojavile su se kao vrlo moćan i nov alat za stratifikaciju rizika koji je ostao robustan u analizi podskupina", istaknuli su istraživači.

 

Analize podskupina općenito su bile u skladu s općim nalazima, iako su istraživači primijetili da su pacijenti kojima je prethodno dijagnosticiran nekardijalni oblik sarkoidoze općenito imali manje teške ishode ako su bili na lijekovima za supresiju imuniteta. Ovo sugerira "da imunosupresivno liječenje CS-a doista povoljno utječe na prirodnu povijest bolesti", napisali su istraživači.

 

Izvor: https://sarcoidosisnews.com/news/blood-protein-imaging-tests-predict-risk-cardiac/

Create Your Own Website With Webador