Relaksacija i meditacija 

Prije nekoliko mjeseci započeo sam prakticirati relaksaciju i meditaciju.

Tehniku mi je pokazala trenerica koja se tim pozivom bavi nekoliko desetljeća.

Budući da je dokazano da stres, umor, tjeskoba, depresija i ostali napadi na mentalno zdravlje pospješuju oboljenja, odlučio sam se na taj pothvat kako bih se lakše nosio sa simptomima bolesti, smanjenom kvalitetom života i nuspojavama.

 

Već u bolničkom liječenju sam shvatio da mentalnim mirom i postizanjem potpune tjelesne opuštenosti mogu nadvladati bolove i podražaje neugodnih pretraga (bronhoskopija, EBUS, kolonoskopija, gastroskopija, biopsija erithema, biopsija koštane srži i sl.), kao i samo vrijeme u neizvjesnosti za vrijeme boravka u bolnici.

 

Radikalna promjena prehrane, usklađivanje bioritma sa dnevnim sunčevim ciklusom, odmicanje fokusa od bolova, bolesti i predviđanja, odbacivanje mogućnosti stresnih situacija i suočavnje sa stresom na novi način ljestvice vrijednosti života, dio su pripreme za relaksacije i meditacije.

Važno je na početku dana izdvojiti vrijeme za osvješćivanje živltne energije, snage i pronalazak mira u sebi. 

Misli i životni problemi će u procesu umirenja uma i dalje teći, ali ih treba percipirati kao vaglne koji prolaze kolosjekom i rade buku koja nas zapravo trenutno uopće ne zanima.

Uči se položaj držanja tijela, disanje i fokus na mir.

 

Dino-Josip Ključarić 

Rating: 5 stars
1 vote