Sarkoidoza jetre ili hepatična sarkoidoza

 

Sarkoidoza jetre ili 'hepatična sarkoidoza' pogađa većinu pacijenata sa sarkoidozom (do 70%). Međutim, većina ovih bolesnika rijetko ili nikada ne pokazuje simptome u jetri i ne zahtijevaju liječenje (poznati kao asimptomatski pacijenti).

Pacijenti kojima je nedavno dijagnosticirana sarkoidoza trebaju pitati svog liječnika opće prakse ili savjetnika da provjeri ima li znakova sarkoidoze jetre.

 

Simptomi se javljaju u oko 20% bolesnika oboljelih od sarkoidoze jetre. Ti simptomi uključuju:

Bolovi u trbuhu

Svrbež kože

Groznica

Gubitak težine

Hepatomegalija (povećanje jetre, prisutno u do 20% bolesnika)

Žutica (žuta koža, prisutna u manje od 5% bolesnika)

 

U nekim rijetkim i kroničnim slučajevima, sarkoidoza jetre može se manifestirati kao druga stanja. To uključuje: 

1. Kronična kolestaza (Žutica, Groznica, Slabost, Gubitak težine, Anoreksija, Pruritus (svrbež kože)

2. Portalna hipertenzija (povećanje krvnog tlaka u venama oko jetre. To se stanje često javlja kod sarkoidoze jetre kao posljedica bilijarne fibroze ili ciroze. To je vjerojatnije kod naprednih bolesnika. Simptomi su: Ascites (tekućina u trbuhu), Krvarenje iz proširenih krvnih žila (variksi) u gastrointestinalnom (GI) traktu)

3. Ciroza jetre je napredna ožiljaka (fibroza) jetre koja je obično trajna. To se događa u manje od 1% slučajeva sarkoidoze jetre. Simptomi: Umor, Krvarenje i modrice, Svrbež kože, Žutica, ascites, Gubitak apetita, Zbunjenost (hepatička encefalopatija)

 

DIJAGNOZA

Simptomi (gore navedeni) bit će prepoznati i dalje istraženi pomoću jednog ili kombinacije sljedećih testova:

- Ispitivanje funkcije jetre pokazuje povišenu serumsku alkalnu fosfatazu (ALP) i gama glutamil transpeotidazu (GGT).

- Biopsija jetre će potvrditi prisutnost granuloma u jetri.

- CT će pokazati bilo kakve granulome (mala područja upale) u jetri i također može pokazati znakove ciroze (male, nodularne jetre).

 

LIJEČENJE

Većina bolesnika sa sarkoidozom ima blagi oblik bolesti i ne zahtijevaju liječenje. Do 75% bolesnika pokazuje poboljšanje bez kortikosteroida, a ostatak ostaje stabilan.

Međutim, liječenje kortikosteroidima može biti potrebno za uznapredovale slučajeve. To može poboljšati testove funkcije jetre i olakšati simptome. Optimalno trajanje kortikosteroida nije jasno. Svim bolesnicima s cirozom treba uputiti specijalistu za jetru ili gastroenterologu.

Transplantacija jetre je valjana opcija za bolesnike s dekompenziranom bolešću jetre (npr. Razvoj ascitesa, hepatocelularnog karcinoma (HCC), krvarenje iz bjelančevine).

 

VRIJEDNOSTI ACE ENZIMA JETRE

ACE – angiotenzin-konvertirajući enzim 

Referentni interval: 16–68

 

Serumske razine ACE povišene su u 40% bolesnika sa sarkoidozom, ovisno o vremenu proteklom od dijagnoze, akutnoj ili kroničnoj bolesti, opsegu bolesti, radiološkom stadiju i mnogim drugim čimbenicima. Međutim, povišene vrijednosti ACE nisu specifične samo za sarkoidozu.

Povišene vrijednosti dogodit će se npr. zbog razvoja jetrene lezije.

Rating: 0 stars
0 votes