Sarkoidoza i vlažnost zraka

Promjene godišnjih doba mogu predstavljati izazov za osobe sa zdravstvenim poteškoćama.

Prevelika hladnoća može izaziva spazam, prevelika temperatura - toplotni šok, promjene tlakova - glavobolje i reumatske bolove...

Oboljeli od sarkoidoze se nalaze pred još jednim izazovom! Vlažnost zraka na mnogo načina može nepovoljno djelovati na zdravlje osoba s autoimunim bolestima. Svaka promjena u okolišu izaziva reakciju imunološkog sustava.

 

Zašto je potrebno biti na umjerenoj temperaturi i zdravoj vlažnosti zraka?

Najviša točka stvaranja vlage nalazi se na 16.5°C. 

Ako izlazite iz toplog u hladan prostor koji se nalazi ispod ove temperature ili obrnuto, promjena temperature će stvorit će vašim dišnim organima (nos, sinusi, dušnik, pluća) kondenzaciju, tj. vlažnost.

Magla i vlažno vrijeme u prirodi još će jače utjecati na zdravlje.

Vlažan zrak čini se gustim i vaše tijelo će biti izloženo otežanom disanju koje možda nećete odmah primijetiti. Možda ćete trebati više kisika, a mogli bi ste se osjećati umorno i bez daha (zaduhe). 

Bolesnici s plućnom sarkoidozom bi mogli osjećati čak i "rezanje"u prsnom košu.

Vlažan zrak pomaže u rastu plijesni i grinja, koje vole vlažno, toplo okruženje. To može uzrokovati alergije koje pokreću razne nepoželjne simptome sarkoidoze.

Poznato je da se vlažnim zrakom brže se prenose mikroorganizmi, virusi i bakterije pa se lakše šire zaraze. Zato će osobe sa bilo kojim drugim oblicima sarkoidoze biti osobito ugrožene zbog visoke imunokompromitiranosti.

 

Preporuka za hladnije dane (osobito jutra i večeri) je nošenje šala ili madke preko usta i nosa, smanjeno ulaženje i izlaženje iz grijanih u hladne prostore (ili van) i obrnuto, izbjegavanje kretanja u prostorijama s većim brojem ljudi, održavanje vlažnosti prostora u kojem boravimo na vlažnosti zraka između 40% i 60% (jer grijanje previše suši zrak u prostoriji što suši i iritira sluznicu - povoljno za virozu, gripu...).

 

Dino-Josip Ključarić 


Rating: 0 stars
0 votes

Create Your Own Website With Webador