Citolitička sredstva: analozi nukleotida i analozi prekursora

Metotreksat (MTX) se obično koristi kao druga linija terapije za sarkoidozu.

MTX cilja dihidrofolat reduktazu, ključni enzim za metabolizam folne kiseline potreban za sintezu purina i timidina (DNA). Međutim, na integritet DNA ne utječe značajno unutar nižeg raspona doza (10-20 mg/tjedan) koje se koriste za liječenje sarkoidoze.

Unutar ovog raspona doza MTX inducira izvanstanično oslobađanje adenozina, moćnog regulatora M1 i M2 makrofaga, pogodujući polarizaciji prema potonjim.

Kao dokaz ovog koncepta, in vivo i studije na životinjama kronične upale pokazale su da je MTX neučinkovit u prisutnosti antagonista adenozina, adenozin deaminaze, antagonista adenozinskih receptora ili delecije adenozinskih receptora.

MTX potiskuje proizvodnju TNF-α preko adenozinskih A2A receptora dok inducira IL-4 i IL-13, uzvodne regulatore polarizacije M2. MTX također može polarizirati M0 u M2 putem putova neovisnih o IL-4 receptoru 20 . Stoga su poželjna protuupalna djelovanja MTX-a neutralizirana povećanim rizikom od fibroze. 


Druge neželjene nuspojave MTX-a, kao što su gubitak kose, leukopenija, anemija, odnose se na antimetabolička djelovanja, koja se ublažavaju dodatkom folne kiseline.

MTX se koristi klinički ili kao "CS-poštedno" sredstvo ili kao jedino sredstvo za pacijente kojima je potrebna kronična imunološka supresija za sarkoidozu.

Dokazi o kliničkoj učinkovitosti MTX-a ekstrapolirani su iz nekolicine ispitivanja, uglavnom retrospektivnih i provedenih u okruženju istodobne uporabe CS-a, te pokazuju sinergiju s istodobnom primjenom MTX-a i CS-a. MTX se često koristi u kombinaciji s drugim terapijama (npr. anti-TNF-α) za optimizaciju supresije bolesti, dok se iskorištava njegov povoljan profil nuspojava. Liječenje AZA-om češće je bilo komplicirano infekcijama.

Azatioprin (AZA) je analog purina koji može blokirati sintezu DNA i RNA čime se suzbija proliferacija T- i B-stanica. Pokazalo se da AZA inhibira angažman T-stanica/APC (antigen prezentirajuće stanice) i povezanu aktivaciju T-stanica i proizvodnju IFN-γ 25 , 26 , kao što se događa tijekom ranog formiranja granuloma. Dok su randomizirana kontrolirana ispitivanja procjenjivala učinkovitost AZA-e u sarkoidozi nedostaju, otvoreno kliničko ispitivanje na 11 bolesnika s kroničnom sarkoidozom ovisnom o steroidima pokazalo je sinergiju AZA i CS u smislu manje teških simptoma i poboljšanih fizioloških, seroloških i radiografskih parametara. Isto tako, retrospektivna analiza usporedila je 145 pacijenata koji su usporedili MTX s AZA pokazujući slične dobrobiti, što se odražava u učincima koji štede CS i poboljšanju FEV1 i DLCO. Međutim


Zašto uz metatrexat moramo uzimati Folacin

Folat je vitamin B koji ima ulogu u mnogim važnim funkcijama u vašem tijelu. Pomaže vašem tijelu u stvaranju novih crvenih krvnih zrnaca i ostalih zdravih stanica. Također je potrebno za rast i popravak DNK.

Folati se mogu naći u mnogo različitih namirnica. Ove namirnice uključuju: lsnato povrće, poput špinata, brokule i salate

okra

šparoga

Prokulice

određeno voće, poput banana, dinja i limuna

mahunarke, poput graška, graha, leće, soje i kikirikija

gljive

organsko meso, poput goveđe jetre i bubrega

sok od naranče i sok od rajčice

Iako je dobro da folate jedete raznim hranom, jednostavno jedenje više ove hrane neće biti dovoljno da nadoknadite folat koji izgubite iz metotreksata.

 

Zašto bi moj liječnik propisao metotreksat i folnu kiselinu zajedno?

Metotreksat ometa način na koji vaše tijelo razgrađuje folat.

Kada uzimate metotreksat, možete razviti razinu folata koja je niža od normalne. To je zato što metotreksat uzrokuje da se vaše tijelo riješi više folata kao otpada nego inače. Ovaj učinak uzrokuje nedostatak folata.

Vaš liječnik može vam propisati dodatak folnoj kiselini kako bi se spriječio nedostatak folata.
Neki simptomi uzrokovani nedostatkom folata uključuju:

anemija ili smanjeni broj crvenih krvnih zrnaca (RBC)

slabost i umor, mučnina, povraćanje, bol u želucu, proljev, problemi s jetrom, stomatitis ili čireve na ustima

Što je folna kiselina?

Folna kiselina je proizvedeni oblik folata. Uzimanje folne kiseline može vam pomoći nadoknaditi ili nadopuniti folate koje vaše tijelo izgubi kad uzmete metotreksat.

Dodaci folne kiseline, koji se uzimaju oralno, mogu pomoći u smanjenju nuspojava od nedostatka folata. Dostupne su za kupnju na šalteru, bilo na mreži, bilo u lokalnoj ljekarni.

 

Rating: 5 stars
1 vote