Malaksalost 

Sarkoidoza se, baš kao i ostale autoimune bolesti, manifestira preburnom ili prejakom reakcijom imuniteta u kojima on ne štiti tijelo balansiranom obranom, već prejako ili preslabo reagira i pritom uništava vlastito tkivo.

Svi oni kojima je sarkoidoza novost i tjera ih na nov i drugačiji život, trebaju zaboraviti na logiku da se bolest pobjeđuje podizanjem imuniteta koristeći vitamine, provodeći vrijeme na suncu i slično.

Vjerojatno je u akutnom stanju bolesti najbolje za Vas, a najgore za sarkoidozu ono vrijeme kad se osjećate umorno, ubijeno, bezboljno i malaksalo. Tad Vam je uz imunosupresivne lijekove obrambena sposobnost imuniteta na nuli i bolest miruje. 

Ako Vas takvo stanje gura u depresiju, prihvatite činjenicu da na takav pasivan način zapravo štitite sebe i produljujete svoje zdravlje i život. 

Oprez!

Pod terapijom citostatičkih lijekova poput metotreksata (koji usporava reakciju imuniteta), postajete izuzetno dobra meta virozama, bakterijskim bolestima jer imunitet spava. Opasnost je da se ne razviju temperatura i prvi simptomi zaraze što dovodi do kobnih komplikacija jer niste na vrijeme shvatili da ste napadnuti dodatnom bolešću. Rezultat toga može završiti npr. jakim upalama i sepsom. Zato je važno prihvatiti i razumijeti da kao imunosupresivan pacijent morate prilagoditi život pojačanoj zaštiti od vanjskih čimbenika (viša higijena, veća distanca, izbjegavati veća društva, ne izlaziti na hladnoću loše obučen i sl.).

 

Imate li iskustva i znanja, podijelite ih s nama :)

Dino-Josip Ključarić

Rating: 0 stars
0 votes

Create Your Own Website With Webador