Neurosarkoidoza

Neurosarkoidoza je oblik sarkoidoze koji zahvaća središnji živčani sustav. Ova sarkoidoza se odnosi na stvaranje izraslina koje se sastoje od imunoloških stanica iu 5% do 15% slučajeva te se izrasline ili granulomi javljaju u mozgu i leđnoj moždini.

Neurosarkoidoza se obično javlja kao posljedica sarkoidoze koja već zahvaća druge dijelove tijela i samo oko 1% pacijenata sa sarkoidozom imat će samo neurosarkoidozu.

Simptomi

Neurosarkoidoza se manifestira na mnogo različitih načina, ali najčešći problem je kranijalna abnormalnost koja se javlja u oko 50% do 70% oboljelih. Najčešća karakteristika je abnormalnost facijalnog živca, što može dovesti do slabosti jedne ili obje strane lica. Vid također može biti zahvaćen zbog zahvaćenosti vidnog živca.

 

Manje uobičajene značajke koje se mogu manifestirati uključuju:

1. Dvostruki vid zbog zahvaćenosti okulomotornog živca, trohlearnog živca ili živca abducensa.

2. Zahvaćenost trigeminalnog živca može smanjiti osjet lica.

3. Zahvaćenost vestibulokohlearnog živca može dovesti do gubitka sluha i vrtoglavice.

4. Zahvaćenost glosofaringealnog živca može dovesti do problema s gutanjem.

5. Zahvaćenost hipoglosalnog živca može utjecati na jezik.

6. Zahvaćenost pomoćnog živca može utjecati na mišiće ruku i ramena.

7. Napadaji se javljaju u oko 15% slučajeva.

8. Meningitis ili upala moždanih ovojnica također se viđa kod nekih pacijenata, što uzrokuje glavobolju i ukočenost vrata.

9. Ako se granulomi formiraju u hipofizi gdje se proizvode različiti hormoni, stanja koja se mogu razviti uključuju dijabetes, amenoreju, žuticu ili čak zatajenje srca.

 

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza neuroskarkoidoze može se potvrditi samo biopsijom. Međutim, biopsija se izbjegava gdje je to moguće zbog rizika povezanih s zahvatom. U slučajevima gore navedenih simptoma, druge pretrage koje se mogu provesti uključuju kompjuteriziranu tomografiju (CT), skeniranje magnetske rezonancije (MRI), lumbalnu punkciju i elektroencefalografiju (EEG).

Kada se dijagnoza potvrdi, većina slučajeva se liječi glukokortikoidima kao što je prednizolon. 

Druga sredstva koja su se također pokazala učinkovitima u nekim studijama uključuju metotreksat, hidroksiklorokin, ciklofosfamid, talidomid i infliksimab.

Izvori

http://my.clevelandclinic.org/

www.thelancet.com/.../sažetak

http://www.bmj.sk/2009/11009-12.pdf

http://www.clevelandclinicmeded.com/

 

#Neurosarkoidoza

Rating: 0 stars
0 votes