Sezonska cijepiva i sarkoidoza

 

Često se postavlja pitanje smije li se osoba oboljela od sarkoidoze cijepiti protiv gripe ili korone, a odgovori ne mogu biti univeralni jer sarkoidoza kao multisistemska bolest i bolest amplituda od akutnog do kroničnog stanja ima razne opsege i stupnjeve.

 

Općenito, osoba koja je u akutnoj fazi ili remisiji, a posljedično zbog vezanih problema koje je uzrokovala osnovna bolest vjerojatno koristi lijekove prve i/ili druge linije obrane. 

Ukoliko se prepoznajete u navedenom, u visokoj imunokompromitiranosti ste skupini. U toj fazi bi trebali izbjegavati svaku mogućnost izlaganja zarazi jer koristite protupalne lijekove i/ili citostatike.

 

Kortikosteroidi potiskuju odgovor imuniteta i umanjuju učinak cijepiva pa će cijepivo djelovati tek ako se primi 10-14 dana od prestanka konzumiranja lijeka. Vaš imunolog mora procijeniti jel rizik prekidati terapiju. Pretpostavite da se to neće dogoditi ukoliko ste na dozama iznad 2-4mg. 

Studije kažu da imunitetu, nakon dugotrajnog uzimanja kortikosteroida, treba čak do tri mjeseca da se oporavi.

 

Citostatski lijekovi

Metotraxat usporava djelovanje imuniteta pa bi osobe s manjim dozama uz preporuku liječnika trebale napraviti pauzu od tjedan dana prije cijepljenja i 14 dana nakon. U svakom slučaju je bolje ne prekidati terapiju, osim ako je neophodno.

 

Cijepivo protiv gripe

Radi se o sigurnim cijepivima koja su ispitana i preporučaju se za osobe koje oate od autoimunih bolest, a nisu u akutnoj fazi.

Studije su pokazale da cijepljenje protiv gripe dovodi do kratkoročnih promjena u upalnoj aktivnosti, kao što je naznačeno povećanjem cirkulirajućih koncentracija IL-6 i C-reaktivnog proteina i pojačanom ekspresijom gena upale.

Preporuka za osobe koje nisu u akutnoj fazi i ne uzimaju lijekove za supresiju imuniteta ipak koriste preventivna cijepiva, naravno, uz preporuku liječnika koji prati njihovo stanje bolesti.

 

Cijepiva protiv korona virusa

Istraživanja su povezala u nekoliko slučajeva vezu cijepiva i "unmasking"-a sarkoidoze što je potaknulo zabrinutost između cijepiva i neposrednog izbijanja akutnog stanja bolesti.

Provokacija imunološkog odgovora na cijepivo nije uzrok sarkoidoze. Uzrok je genetska predispozicija (na kromosomu 6 identificiran gen BTNL2, kostimulacijske molekule iz obitelji B7 koja se povezuje sa sarkoidozom), a ne cijepivo. Ipak, cijepivo je na takvoj genetskoj platformi kod određenog broja oboljelih potaknulo akutni izboj bolesti u obilku Lofgrenovog sindroma.

Stoga je preporuka Pfizera da se oboljeli od sarkoidoze ne cijepe.

 

U slučaju zaraze virozom, najbolje se savjetovat s liječnikom. U praksi se mora pauzirati citostatska terapija, hidrirati i po procjeni uzeti antibiotik.

 

Kod korone će se u gore navedene preporuke uvesti lijekovi protiv koagulacije (antiagregansi koji djeluju protiv zgrušavanja krvi, npr. andol 100mg / aspirin 100mg).

 

Zaključak:

Prije cijepljenja protiv sezonskih viroza se obavezno savjetujte sa svojim liječnikom specijalistom zbog mogućih kontraindikacija.

 

Dino-Josip Ključarić

Rating: 4 stars
1 vote