Preporuke za život 

Životne preporuke za oboljele od sarkoidoze 

Sarkoidoza je teška i dugotrajna bolest koja kod kroničnih bolesnika predstavlja doživotnu borbu s bolovima, umorom i neizvjesnom budućnosti. Sve to djeluje na naše fizičke aktivnosti, psihički sklad i duševni mir. Kako bi smo olakšali život, potrebno je poduzeti radikalne promjene u životnim navikama, prehrani i načinu razmišljanja.

Zdrav organizam se prirodno umara kroz dan trošeći energiju proporcionalno održavanju zdravog imuniteta i psihofizičkog napora. Uzmite u obzir da je organiziram bolesnika sarkoidoze pod konstatnom upalom i bolovima, u borbi imuniteta, što predstavlja ogroman permanentni napor čak i za vrijeme odmora ili sna. Ne treba se čuditi umoru i malaksalosti, osobito u doba velikih vrućina koje dodatno jako iscepljuju i udrave ljude.
Izuzetno je iscrpljujuće trpiti bolove, zaduhe i malaksalost bolesti, a na sve to negativne nuspojave teških lijekova.
Pokušajte pronaći vrijeme za odbacivanje stresa kroz meditaciju, boravak u prirodi kad vrijeme dopušta i sve ono što vas opušta.
Nervoza, grč, čangrizavost i sve što prati bolove su normalne reakcije, no takva stanja dodatno troše energiju. Zato je važno otpustiti od sebe nezadovoljstvo i prihvatiti vlastito stanje kao nešto "novo normalno" i prilagoditi život tome koliko god i kad god je to moguće.

Na padajućem izborniku obe rubrike pregledajte korisne preporuke za lakši život s bolešću.

Dino-Josip Ključarić 

Rating: 5 stars
2 votes

Create Your Own Website With Webador