Infliksimab 

je biološki lijek koji spada u grupu TNF-blokatora, tj. lijekova koji onemogućuju djelovanje bjelančevine koja se zove TNFα (faktor nekroze tumoraalfa) i koja sudjeluje u upalnim procesima.

Lijek se primjenjuje za pacijente koji loše podnose kortikosteroide ili su na njima predugačak period.

Liječenje sarkoidoze infliksimabom

Pozadina/ciljevi:
Mnogi pacijenti sa sarkoidozom ne mogu tolerirati kortikosteroide ili alternativne terapijske agense zbog nuspojava ili imaju bolest otpornu na te agense. Izvještavamo o našem iskustvu korištenja infliksimaba za liječenje takvih pacijenata.

Metode:
Skupini pacijenata kod kojih tradicionalna terapija sarkoidoze nije uspjela, bilo zbog neuspjeha lijekova ili nepodnošljivih nuspojava, propisan je infliksimab. Njihove su karte retrospektivno pregledane.

Rezultati:
Pregledano je deset pacijenata koji su primali infliksimab. Devet od 10 pacijenata prijavilo je simptomatsko poboljšanje s terapijom, a svih 10 pokazalo je objektivne dokaze poboljšanja. U jednog bolesnika se nakon višemjesečne terapije razvila reakcija na lijek, kod jednog bolesnika oralna kandidijaza, a kod drugog angioimunoblastični limfom. Doza kortikosteroida smanjena je u pet od šest pacijenata koji su primali kortikosteroide u vrijeme terapije infliksimabom.

Zaključak:
Čini se da je infliksimab učinkovit i siguran tretman za pacijente s refraktornom sarkoidozom, uključujući takve manifestacije kao što su lupus pernio, uveitis, sarkoidoza jetre i neurosarkoidoza. Čini se da infliksimab štedi steroide. Bolesnike koji primaju lijek treba pregledati na latentnu tuberkulozu i limfoproliferativne poremećaje.

Izvor: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15764796/

Rating: 0 stars
0 votes

Create Your Own Website With Webador